Vad är pyoderma Gangrenosum?

pyoderma gangrenosum är en ovanlig hudsjukdom som djupa sår som inte rör skada form på huden. Denna störning är vanligtvis begränsad till ben, men kan utvecklas på något område av hudens yta. Denna sjukdom har inte en specifik orsak, men tenderar att uppstår oftast hos personer med tillstånd som orsakar inflammation i lederna eller inre organ.

Symptomen på pyoderma gangrenosum börjar bilda långsamt och kanske inte verkar vara något utöver det vanliga. En person med sjukdomen får första märka en mindre svullen rött område på hans eller hennes hud som liknar en finne eller insektsbett. Eftersom sjukdomen fortskrider, kommer det drabbade området av huden brukar börja omvandlas till ett öppet sår. De områden i närheten av såren är vanligtvis smärtsam, men smärtan kan också sprida sig till ben eller leder.

pyoderma gangrenosum har inte ett slutgiltigt bevisad orsak, men det kan möjligen vara ett resultat av en autoimmun sjukdom. När en person har en autoimmun sjukdom, hans eller hennes kropp behandlar sin naturliga ämnen som främmande och farliga, och börjar attackera och försämras själv. Ålder kan också vara en möjlig faktor för att människor i deras 40s och 50s är mer benägna att få sjukdomen än andra åldersgrupper. Sjukdomen tenderar också att vara ett symptom på andra tillstånd som ledgångsreumatism, hepatit, eller Crohns sjukdom.

Sedan ursprung pyoderma gangrenosum är inte helt känt, inte har ett botemedel, men kan det vara tillfälligt behandlas. En läkare kommer vanligtvis instruera en patient för att täcka sår med en kompress eller rekommenderar att de stannar överdragna med antibakteriell salva. Kortikosteroid medicinering kan också vidtas för att minska svullnad av sår. Om sjukdomen verkar vara ett symtom på ett annat tillstånd, med läkemedel eller med operation för att behandla den underliggande orsaken kan hjälpa behandla pyoderma gangrenosum och hålla den från återkommer. För mer allvarliga fall, kan en kirurg ta bort en bit hud från ett annat område av kroppen och sy den över öppna sår.

Om pyoderma gangrenosum inte behandlas på rätt sätt kan det få allvarliga hälsoeffekter. Såren kan bli smittade och ännu mer svullen och smärtsam, vilket kan leda till djupare sår eller orsaka de nuvarande, att föröka sig och sprida sig över huden. De sår är också mer sannolikt att de lämnar permanenta ärr om de lämnas utan behandling.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.