Vad är polymyalgia rheumatica?

polymyalgia rheumatica är en form av artrit som får autoimmun karaktär. Tillståndet påverkar oftast de 50 år eller äldre, och oftast drabbar människor som är minst 70. Det mer vanligt förekommande hos kvinnor, eller sådana med stora cell artrit, vilket orsakar svullnad och inflammation i blodkärlen. Det har också ett samband mellan förekomst av denna sjukdom och som tidigare haft vissa virus.

När polymyalgia rheumatica inträffar kan det hända plötsligt eller ta ett tag att utvecklas. Människor är sannolikt att notera att på ena sidan av kroppen som de har diffus värk och stelhet i axlar, nacke, överarmar, höfter och lår. Eftersom detta ofta börjar på ena sidan, kan tidiga symptom ogillas ha sovit "fel" eller "roliga", men fortsättningen av symptomen och att de sprids till andra sidan av kroppen är då tolkas som något. Tillsammans med artrit obehag och täthet, kan människor har också känslor av illabefinnande, feber, dålig aptit, viktminskning, ett nedgånget känsla och depression.

När människor uppvisar i denna sjukdom, läkare kan köra flera blodprover för att utesluta andra typer av artrit. De kommer också att söka anemi, eftersom detta är ett vanligt symptom på sjukdom. Eftersom det finns ett starkt samband mellan polymyalgia rheumatica och jätte cell artrit, läkare testa ofta för detta tillstånd också. Detta innebär att utföra en biopsi på en artär på huvudet, och är vanligen en i tjänst förfarande.

Med diagnosen bekräftas det finns flera sätt att behandla polymyalgia rheumatica. Läkare kan använda NSAID eller icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel som kan bidra till att minska inflammation och främja en ökad komfort. Dessa används oftast när fallen är milda och smärtan är inte svår, men daglig användning av dessa kan resultera i olyckliga biverkningar för vissa människor som ökad risk för blödning.

Omväxlande, vissa läkare för en behandlingsplan som använder orala kortikosteroider för att ta itu inflammatoriskt svar. En av de vanligaste läkemedel som används för detta ändamål är prednison. Liksom NSAID, kommer kortikosteroid-användning med vissa risker, vilket kan inkludera förhöjt risken att utveckla grå starr, förhöjt blodtryck, och större chanser att skapa osteoporos (en verklig oro med tanke på åldersgrupp och kön flesta drabbade polymyalgia rheumatica).

Eftersom polymyalgia rheumatica är ett begränsat tillstånd som vanligtvis försvinner inom två till fyra år eller tidigare, är behandlingen begränsad också. Läkare tenderar att ge vad som krävs för att kontrollera smärta och börjar att avbryta droger så snart som inflammation börjar minska. Detta bidrar till att minimera risker biverkning.

Även med behandling tillståndet kan definitivt vara en utmaning ibland, men medicinering bör börja ge någon smärtlindring. Läkare rekommenderar människor att stanna aktiva och börjar ett träningsprogram om de inte är närvarande utövar. För de människor som redan är mycket aktiva, kan det vara nödvändigt att sakta ner en stund och lyssna på kroppen när den börjar bli smärtsamt att göra saker. Med tiden, passerar detta villkor, och i det interimistiska måttlig motion, vistas inställda på kroppens signaler, och förnuftiga levande, som att äta en hälsosam kost, kan vara till nytta.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.