Vad är några problem med sköldkörteln?

metaboliska processer i kroppen påverkas av sköldkörteln och de hormoner som produceras. Sköldkörteln är en del av det endokrina systemet. Sköldkörteln problem eller störningar uppstår när sköldkörteln fungerar felaktigt, oftast genom att producera antingen för lite eller för mycket sköldkörtelhormon.

överproduktion av hormoner i sköldkörteln kallas hypertyreos, medan produktionen av för lite hormoner är hypotyreos. Resultatet är det organ som förbrukar energi antingen för snabbt eller för långsamt, vilket kan resultera i vikt problem, svårigheter att reglera kroppstemperaturen, och onormal energi nivåer. Även om vissa problem med sköldkörteln kan vara allvarlig, mest resultera i symptom som är jobbig, men inte livshotande, och kan enkelt hanteras och behandlas.

Sköldkörtel problem som kan orsakas av hypertyreos innefatta Grave's sjukdom, toxisk adenom, akut thyroiditis, och cancer i sköldkörteln. Cancer i sköldkörteln utvecklar sällan, men kan vara mer allvarliga än andra sköldkörtelproblem orsakas av en överaktiv sköldkörtel. I de flesta fall, inflammation, goiters, och andra problem uppstår som en följd av överskott hormoner som sprider ut i kroppen, men de sällan utvecklas till cancer.

Till skillnad från sköldkörteln problem som orsakas av en överaktiv sköldkörtel, en nedsatt sköldkörtelfunktion kan vara resultatet av en autoimmun sjukdom, överdriven exponering för jodid eller kirurgiska avsaknad av sköldkörteln. Utan lämpliga nivåer av sköldkörtelhormon, kan en person bli slöa på grund av en minskning av energi. Hos barn kan hypotyreos resultera i hämmad tillväxt och felaktig utveckling.

korrekt diagnos och behandling av sköldkörtelproblem är avgörande för att hantera symtom och villkor de kan orsaka. Personer med hypertyreoidism vanligtvis behandlas med anti-thyroid läkemedel, radioaktivt jod eller operation. Tvärtom, personer med hypotyreos är vanligtvis behandlas med hormonersättning i form av syntetiska hormoner.

Sköldkörtel problem diagnostiseras genom blodprov, vanligen efter vissa symptom som tyder på ett problem idag. Människor med en historia av problem med sköldkörteln är mer benägna att utveckla vissa villkor och bör ha sina hormonnivåer kontrolleras regelbundet. Kvinnor är mer benägna än män att få besvär med sköldkörteln, men med rätt medicinsk diagnos och behandling kan de flesta villkor som skall förvaltas väl.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.