Vad är moderkaksprov?

moderkaksprov (CVS) är ett foster diagnostiskt test som kan användas för att identifiera avvikelser i ett foster. Testet används för att söka efter kromosomförändringar som kan resultera i fosterskador och kan testa för flera andra förhållanden också. CVS avger en viss risk för missfall eller komplikationer, en läkare som erbjuder moderkaksprov bör också diskutera risker och fördelar med förfarandet med patienten.

Förfarandet innebär att man tar ett litet prov av moderkaksprov del av vävnaden som gör upp moderkakan. Eftersom denna vävnad är foster ursprung, kan man undersöka för fel och avvikelser, t. ex. trisomi, ett abnormt antal kromosomer. Eftersom förfarandet är invasiv, kan det leda till infektion, genombrott brytning och läckage av amnionvätskorna. I ungefär en av 200 fall kan moderkaksprov leda till missfall.

Vanligtvis är moderkaksprov utföras som ett öppenvården förfarandet, med hjälp av ultraljud för att visualisera buken. Ultraljud ser till att barnet är friskt under hela förfarandet, och att rätten vävnaden provtas. I vissa fall skall provet tas med en kateter som är draget genom livmodern och i andra fall ett prov med en nål som förs in genom buken. I samtliga fall ska patienten ta det lugnt i flera dagar efter proceduren.

Den främsta fördelen med moderkaksprov är att det kan genomföras tidigare än vissa andra diagnostiska tester, som fostervattensprov. Ett CVS förfarande kan genomföras på cirka 10 veckor, så kvinnor som löper en ökad risk kan vända sin rädsla tidigt i graviditeten. Prenatal testning rekommenderas för kvinnor över 35, eftersom deras barn löper större risk för missbildningar, och för kvinnor med en familj eller personlig historia av genetiska sjukdomar.

I många fall är blivande föräldrar måste komma på en genetisk rådgivning sammanträdesperioden före moderkaksprov för att se till att båda föräldrarna förstå potentialen förgreningar av förfarandet. Efter att resultaten visas i en till sju dagar, föräldrarna träffa läkare för att diskutera dem. Negativa resultat tyder på att fostret är friskt och livskraftigt, medan positiva resultat kan kräva ytterligare åtgärder från föräldrarna. Det är viktigt att komma ihåg att både falskt negativ och positiv händer med prenatal testning, så föräldrar inte bör vara rädda för att söka upp en second opinion eller begära ytterligare provning.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.