Vad är malabsorptionssyndrom?

malabsorptionssyndrom definieras som kroppen inte kan tillgodogöra sig vitaminer, mineraler och andra näringsämnen den behöver mat. Näringsbrist kan upplevas som en individ med malabsorptionssyndrom, även om kosten är hälsosam eller näringstillskott fattas. Sjukdomen beror på försämrad matsmältning, eller oförmåga att ta upp näring i blodet från tunntarmen.

malabsorptionssyndrom symtom är buksmärtor, gas, uppsvälldhet och diarré, trötthet, muskelkramper, torr hud, håravfall, viktminskning, svårigheter syn, psykiska problem som en oförmåga att koncentrera och depression. De vanligaste symptomen är en kombination av viktminskning, diarré och anemi, ett tillstånd där antalet röda blodkroppar är lägre än normalt. I vissa fall, cravings för hög och tomma kalorier livsmedel är ofta, på grund av kroppens behov av mer näring.

Det finns många faktorer som kan leda till utveckling av malabsorptionssyndrom, däribland livsmedel allergier, en diet låg i B-vitaminer som behövs för att producera matsmältningsenzymer, och sjukdomar i gallblåsan, levern, bukspottkörteln. Dessa sjukdomar kan leda till en brist på galla och andra enzymer som behövs för att matsmältning och näringsämnen absorption. Dessutom finns vissa fall av malabsorption syndrom som orsakas av skador på tarmens väggar. Detta kan hindra näringsämnen från att absorberas i blodet, även om maten på rätt sätt har smält.

Andra orsaker till malabsorptionssyndrom innehålla överflödigt slem som täcker intestinal foder, ofta orsakad av en kost rik på förädlade och raffinerad mat, brist på positiva tarmfloran, och användningen av vissa receptfria läkemedel. Dessa läkemedel är vissa antibiotika, och läkemedel mot gikt och högt kolesterol. En läkare bör konsulteras om det finns misstankar om malabsorption syndrom som orsakas av medicinering. Personer som lider av aids är också benägna att utveckla syndromet, eftersom de ofta upplever en överväxt av jästsvamp i mag-tarmkanalen som förhindrar näringsämne absorption.

malabsorptionssyndrom kan förebyggas och motverkas, vanligtvis med en förändring av kosten. Ätit mat med högt kolhydrater och låg fetthalt, såsom brunt ris, hirs och havre rekommenderas. Stora måltider är missmodiga, eftersom de släpper ut för mycket belastning på matsmältningssystemet på en gång. Istället äter flera mindre måltider under dagen föreslås.

Styckning av kött och andra sura livsmedel kan också ha en positiv effekt på matsmältningen och hjälpa till att vända malabsorptionssyndrom. Med laxermedel, överdriven alkoholkonsumtion, eller antacida regelbundet kan bidra till problemet, eftersom de orsakar skador på tarmarna. Exklusive dessa produkter från kosten är nödvändig, så att kroppen kan läka och börja ta upp de näringsämnen den behöver igen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.