Vad är kärlmissbildningar?

kärlmissbildningar, även kallade medfödda kärlmissbildningar (CVMs) är avvikelser i bildandet av blodkärl. Även om de är nästan alltid medfödda, eller vid födelsen, har varit sällsynta tillfällen då kärlmissbildningar ha orsakats av trauma eller i samband med en neurologisk sjukdom. Flera typer av CVMs existera även arteriovenös missbildningar, kapillär missbildningar, lymfatiska missbildningar, venösa missbildningar, och kombinerade kärlmissbildningar. Dessa sker vanligtvis i form av kluster blodkärl och kan orsaka avvikelser in blodflöde. Kärlmissbildningar är indelade i två grupper, snabbt flöde och långsamt flöde, baserat på graden av blodflödet genom lesionen.

arteriovenösa missbildningar (AVMS) är en av de vanligaste och farligaste CVMs. Dessa vaskulära störningar inträffar när blodkärlen kluster över en kapillär bädd för att ge en onormal direkt samband mellan artärer och vener. Normalt skulle artären bära syresatt blod till kapillärerna, som skulle distribuera blod till kroppens vävnader och sedan återvända deoxygenated blod till vener. Det direkta sambandet mellan vener och artärer i en AVM orsakar blod pool i venerna.

AVM är särskilt farlig eftersom den är känslig och utsatt för blödning. Om skada uppstår i hjärnan, blödningar kan orsaka en dödlig stroke. Dessa kärlmissbildningar vanligtvis finns några symtom, eller möjligen inga alls, och ofta diagnostiseras efter sjukliga förändringar sönder och orsakat skador, såsom förlamning eller dödsfall, till kroppen. Mindre allvarliga symtom kan inkludera huvudvärk, neurologiska sjukdomar, och kramper. Läkare kan behandla en AVM genom att ta bort de störande kluster av blodkärl med kirurgi, undanta det från resten av cirkulationssystemet genom embolisering, eller avsiktligt skadar blodkärlen runt lesionen med strålkirurgi att orsaka blodkärlen att stänga och stänga av AVM.

En kapillär missbildning, eller portvin fläcken, kan diagnostiseras med synen, som utgör en röd eller rosa födelsemärke som kan förekomma i små eller stora fläckar. Detta orsakas av förekomsten av onormalt stora kapillärer i ett visst område. Om sådan finns på pannan eller ögonlocket, är portvin fläckar i samband med Sturge-Weber syndrom, och märken över ryggraden är kopplade till Cobb syndrom. Lesioner kan växa och mörkare med tiden, så småningom skapa klumparna på huden kan andra blekna vid en ålder av ett år. Laserbehandling används för mer ytliga kärlmissbildningar och operation krävs för utväxter och djupare vävnad kapillärt missbildningar.

missbildningar kan också uppvisa synliga symptom, oftast mjuka, röda eller blå, knöliga hud. Detta orsakas av en brist på glatt muskulatur i venerna som gör dem onormalt utvidgade. Förutom kosmetika kan venösa missbildningar levra sig eller plötsligt blöda och orsaka allvarliga komplikationer. Dessa kärlmissbildningar kan behandlas med kirurgiskt avlägsnande, laser terapi, kläder komprimering, eller sclerotherapy, där en irriterande injiceras i ett försök att förminska de drabbade venerna.

lymfatiska missbildningar är också fysiskt synliga, presentera en utvidgad struktur, såsom en tå eller läppar, eller en bubbla på huden. Detta orsakas av den långsammare av vätska via det lymfatiska systemet i venerna, vilket ger en ansamling av vätska i lymfkärlen. Komplikationer kan inkludera svårighet att andas om de sitter i trachea, infektion på grund av läckage av lymfan, eller Gorham syndrom om det är beläget nära ett ben, vilket kan orsaka benförlust. Behandlingar liknar dem för venös missbildningar.

Kombinerade kärlmissbildningar innehålla mer än en typ av fartyg avvikelser. Dessa påverkar vanligtvis armar och ben, men kan finnas i någon del av kroppen. Komplikationer och behandling varierar beroende på var av avvikelsen och vilka typer av missbildningar förekommer. Kombinerade kärlmissbildningar diagnostiseras genom magnetisk resonanstomografi (MRT), datortomografi (CT) genomsökningar, röntgen, och sonogram.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.