Vad är känsligheten?

känsligheten (ES) eller känslighet är ett utmanande tillstånd som orsakar ett eller flera system i en människas kropp att reagera på kemikalier, ämnen eller andra funktioner som vanligtvis finns i de levande eller arbetsmiljö. Det finns en stor argument om ursprunget av detta tillstånd och om det är en verklig fysisk sjukdom. Vissa läkare avfärda det som en psykisk störning endast, och i vissa fall vissa psykologiska villkor feldiagnosticeras ES. Men även om det officiellt är instiftat en "sjukdom" genom olika medicinska grupper kan det vara orsaken till mycket lidande för dem som har det och bättre behandling för det skulle verkligen vara en lättnad för många.

Oftast framträder detta tillstånd efter en sjukdom eller en exponering mot en viss substans som resulterar i betydande fysiska symptom. Dessa inkluderar reaktioner allergi typ med rinnande näsa, nysningar och kliande ögon eller reaktioner i andningsorganen som leder till astma, bronkit eller allmän hosta. Människor kan också känna sig svimfärdig, och utveckla illamående eller diarré, eller de kan ha frekvent urinering, magont, en allmän känsla av "spaciness" eller grogginess och smärta i huvudet eller i andra delar av kroppen. Stark känsla av lukt brukar noteras som gemensamhet bland dem med miljömedvetenhet och villkoret bekräftas eller bevisas genom att titta på en patient reagerar igen för att ämnet som han eller hon påstår känslighet.

Några gemensamma drag i känsligheten är bland annat att människor sannolikt har utsatts för ämnet i det förflutna som de är nu känsliga. När exponeras för ämnet i nuet, mycket lägre nivåer av det för att producera en reaktion. Förbättring tenderar att märkas direkt när exponering för ett ämne slutar.

symtom på känsliga miljöer kan innebära stora problem för en person eller flera utlösande kemikalier eller ämnen kan vara få och lätta att undvika. Vissa människor kommer att notera betydande fysiska symtom när de luktar parfym, till exempel, och de kan behöva undvika att köpa tidningar med doftande freebies, och arbeta i en miljö där människor inte använder doft. Detta kan vara svårt att undvika helt, eftersom många saker har en uttalad doft. En person med ES att dofter behovet av att införa bestämmelser om var de arbetar så att de kan undvika det, men det är fruktansvärt svårt att hela tiden undvika alla doft dofter när i sällskap med andra.

En person kan däremot ha miljömedvetenheten om en kemikalie som inte finns alltför ofta, som en i våt färg. Han eller hon kanske måste vara borta från hemmet om någon utvändig målning sker i närheten eller om en hemmets interiörer behöver målas. Vanligtvis kan inte personen arbetade på en färg butik eller som målare /entreprenör /etc, för att undvika detta kemiska vara lite lättare.

Många människor utveckla flera känsliga för vanliga saker, och de kunde ha miljömedvetenheten om rengöringsmedel, olika livsmedel och även gaser i luften. Större antal känsliga och större fysisk reaktion på dem motsvarar en mycket mer begränsad livsstil. När detta kombineras med skepsis av det medicinska samfundet och av familj eller vänner, personen med ES är i stort behov av stöd, och kan inte alltid få det. Det finns lyckligtvis några bra stödgrupper på nätet, och vissa människor hittar också lokalsamhället stöd som kan vara användbara.

Support ensam är inte adekvat behandling. Personer med känsligheten måste först hitta en läkare som tror på skick och har viss erfarenhet av att behandla det. Det finns diagnostiska verktyg för att skilja ES från andra tillstånd som psykiska besvär och allergier, som kan vara användbara. Vissa medicinska tillstånd såsom lupus, hypotyreos, och andra kan också ge symtom som liknar ES. Tyngdpunkten i behandlingen ligger på att identifiera specifika problem eller utlösa ämnen och skapa metoder för skatteundandragande. De psykologiska effekterna av dramatiskt förändrad livsstil när flera ES finns bör åtgärdas också.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.