Vad är hyperemesis gravidarum?

hyperemesis gravidarum är en allvarlig form av morgonillamående hos gravida kvinnor. Det handlar om kräkningar och svårt illamående, vilket kan leda till viktminskning och en obalans i elektrolyter, samt uttorkning. Många gravida kvinnor upplever illamående, faktum är cirka 70 till 80% av gravida kvinnor upplever graviditetsillamående. Bara en procent av gravida kvinnor har hyperemesis gravidarum.

En del kvinnor upplever lätt illamående utan kräkningar under graviditeten, medan andra har ingen illamående alls. Skillnaden mellan hyperemesis gravidarum och graviditetsillamående är hur allvarligt tillståndet. Med hyperemesis gravidarum, illamående med kräkningar är allvarliga. Till skillnad från typiska graviditetsillamående, som löser med omkring 12 veckors graviditet hyperemesis gravidarum vanligtvis dröjer under hela graviditeten. En kvinna med hyperemesis gravidarum blir uttorkad och kan ha svårt att hålla lite mat, om någon, ner.

Symtom på hyperemesis gravidarum är de som förknippas vanligen med illamående och kraftiga kräkningar. De omfattar aversion mot vissa livsmedel, viktminskning-minst fem procent en kroppsvikt, minskad urinproduktion, uttorkning, huvudvärk, yrsel och svimning. De frekventa kräkningar i samband med hyperemesis gravidarum kan orsaka magsår och blödningar i matstrupen.

Även om den exakta orsaken till hyperemesis gravidarum är fortfarande okänd, den dramatiska ökningen av hormoner efter befruktningen är känt för att orsaka illamående. Forskning har visat att det finns vissa riskfaktorer i samband med hyperemesis gravidarum, inklusive obearbetade astma, en fettrik kost, posttraumatiska stressyndrom (PTSD), hög stress, multipler, och epilepsi, bland annat. Om en kvinna har en historia av åksjuka, migrän, premenstruella illamående, kvinnliga familjemedlemmar med hyperemesis gravidarum, eller sjukdomar i njure, lever eller gallblåsa, kan hon vara mer benägna att hyperemesis graviditeten.

I lindrigare fall av hyperemesis gravidarum får behandling omfattar akupressur band som utöva påtryckningar på den inre handleden att hjälpa till med illamående. Örter som ingefära och pepparmint kan också vara till hjälp, liksom hypnos. För mer allvarliga fall, läkemedel såsom metoklopramid eller antirefluxkirurgi läkemedel kan föreskrivas. När en kvinna inte kan hålla maten ner, kan hon måste tas in på sjukhus för intravenös (IV) vätskor och /eller matningssonden.

I åratal kvinnor som lider av hyperemesis gravidarum troddes vara "fejkar det" eller uppvisar psykosomatiska symptom. Redan i dag, vissa läkare är långsamma att ta en kvinnas klagomål på allvar. Forskning har visat att villkoret inte är psykosomatiska, även om mer forskning måste genomföras för att hitta bättre behandlingar. Vissa studier har visat att uppskattningsvis 200. 000. 000 $ (USD) spenderas varje år i USA för behandling av hyperemesis graviditeten.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.