Vad är herpes simplex virus?

Herpes simplex virus (HSV) omfattar två virus som är närbesläktade och båda tillhör herpesviruset koncernen, som är mycket mer omfattande. Andra herpesvirus omfatta dem som orsakar sjukdomar som vattkoppor. Vanligtvis trollar herpes simplex virus upp bilder att antingen ha genital herpes eller upprepade bölder och orsakerna till dessa kan vara HSV II eller I.

Vissa människor smittats med herpes simplex-virus kan ha både virus, och andra har bara en. HSV II är vanligast i samband med återkommande utvecklingen av blåsor eller sår på könsorganen, medan HSV jag oftast betraktas som orsakar munsår. Egentligen är det möjligt att få HSV jag på könsorganen och HSV II på munnen, eftersom båda virus överförs vid hud-till-hudkontakt. Ju mer vanliga utseendet är för sår uppstå på könsorganen (HSV II) eller på eller runt munnen (HSV I).

Båda typerna av herpes simplex virus har en gemensam egenskap. De är inte botas, och inte någonsin lämna kroppen. Detta innebär att utbrott kan förekomma flera gånger och när som helst. Vissa mediciner, såsom aciklovir, kan bidra till att minska antalet utbrott. En del tycker också att saker såsom att minimera stress, vila mycket och äta en hälsosam kost är användbara för att förhindra utbrott. Det finns människor med en eller båda formerna av HSV som har mycket få utbrott, medan andra lider av dem regelbundet. I utbrott skede, herpes simplex-virus är mycket smittsam.

Man trodde under många år att HSV bara var smittsam under de få dagarna fram till ett utbrott, eller under ett konstaterat fall. Detta anses inte riktigt närvarande. Uppenbarligen kan vissa personer skjul sjukdomen hela tiden, oavsett om de har en aktiv infektion. Återigen kan använda mediciner som aciklovir hjälpa till att minimera risken för att klara detta virus mot andra, även om det inte gör det när utbrottet är närvarande. Det är också klokt att ta vanliga försiktighetsåtgärder som att använda kondom för att förhindra sexuell överföring.

Det finns många människor smittade med herpes simplex-virus, med HSV typ I förekommer oftare. Tanke på det stora antalet smittade kan vissa personer inte behandla denna sjukdom på lika stort allvar som de borde. Det är förenat med vissa komplikationer, bland annat problem med vaginal förlossning och eventuell överföring till barn att födas. Avtalsslutande HSV för någondera typen är väl värd att förhindra eftersom det är en sjukdom som varar en livstid, och det har smärtsamma och /eller obehagliga symptom ibland, med vissa möjligheter till komplikationer. Det finns hopp om att ett vaccin kommer att utvecklas så att människor undviker att smittas av viruset. Inledande prövningar av ett hiv-II-vaccin för kvinnor ser lovande ut, och förhoppningen är att andra forskare kommer att följa med utvecklingen av effektiva vacciner för kvinnor och män, för både virus.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.