Vad är gastroesofagal reflux?

matstrupen är ett rör som transporterar maten från munnen till magsäcken. Ibland muskel i slutet av matstrupen avslutas inte korrekt. När detta inträffar, maten i magsäcken läcker upp i matstrupen och orsakar ett tillstånd som kallas gastroesofageal reflux eller GER.

Människor i alla åldrar kan drabbas av gastroesofageal reflux. Symptom på detta tillstånd omfattar halsbränna och smaken av magen vätska i munnen. Den allvarligare formen av tillstånd kallas gastroesofageal refluxsjukdom. Människor som möter GER symtom minst två gånger per vecka är ofta diagnosen gastroesofageal refluxsjukdom.

gastroesofageal reflux är ett vanligt problem hos barn. Bebisar spotta upp mjölk och formel under det första levnadsåret, medan barn och ungdomar lider ofta halsbränna efter att ha förtärt en kraftig måltid. Vid kräkning eller spottat upp blir ett problem, bör föräldrarna ta barnet till barnläkare för en undersökning.

tecken på ett allvarligt medicinskt problem hos barn kan vara viktminskning eller underlåtenhet att gå upp i vikt, kontinuerlig gråt, kvävning, väsande andning, och andningssvårigheter. Barn som regelbundet klagar över smärta i övre buken eller nedre delen av bröstet även skall tas till läkaren eftersom dessa är ytterligare symtom på gastroesofageal reflux. Barn som har spår av blod i uppkastningar, eller som är anemiska kan också drabbas av gastroesofageal refluxsjukdom.

När en läkare undersöker ett barn som kan ha sjukdomen sura uppstötningar, han eller hon vanligtvis utför ett test som kallas en övre gastrointestinal (GI) studie. Barnet dricker en speciell vätska, och läkaren tar röntgenbilder av den unga patientens mage, matstrupe och tunntarmen. Den barnläkare besluta att hänskjuta barnet till en GI-läkare som kommer att utföra en endoskopi, en särskild test som undersöker den övre mag-tarmkanalen och magsäcken. En 24-timmars pH-givare är ett annat test som kräver att barnet stanna på sjukhuset. För att utföra en 24-timmars pH-givare, är en sond placerad nära patientens mage så att syra reflux episoder kan övervakas.

GER kan kontrolleras genom att ge barn med frekventa, mindre måltider. Citrusjuicer och koffein drycker bör undvikas eftersom dessa drycker endast förvärra en gastroesofageal reflux problem. Föräldrar till barn kan tjockna sin mat med torrt ris spannmål för att undvika GER symtom. Om kostförändringar inte lindra symtomen av GER kan läkare ordinera olika mediciner som hjälper mot reflux av magsyra.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.