Vad är folkhälsa Informatik?

Folkhälsa informatik är en gren av bioinformatik som gäller teknik för att folkhälsoproblem. Det är ofta utövas på ett myndigheterna genom olika myndigheter som arbetar med folkhälsofrågor, från folkhälsa avdelningar som erbjuder tjänster till allmänheten till offentliga lokaler där nya sjukdomar studeras. Folkhälsa informatik är också ett verktyg som används av privata organisationer. Flera universitet erbjuder utbildning inom denna gren av bioinformatik, vanligtvis som en del av en skola för folkhälsan.

Bioinformatik, också känd som biomedicinsk informatik eller informatik hälsa, är en blandning av datavetenskap och biomedicinska områden. Det handlar utnyttja tekniken för att samla in uppgifter om hälsofrågor, från svarsfrekvenser vid kirurgi för att resultaten av kliniska prövningar, lagra dessa data, och utför dataanalys. Informatik inkluderar ämnen som statistik, som används för analys av data, samt filialer i datavetenskap rör säkerhet och livslängd av lagrad data, och det har gjort medicinsk praktik och forskning mycket lättare.

I folkhälsan informatik, folk använda datorer som ett verktyg för att bistå med den praxis för folkhälsan. Datasystem används för att övervaka och spåra samhällen, med analys tillhandahålla verktyg för spotting mönster, identifiera andelen framgångsrika olika insatser för folkhälsan, och letar efter tidiga tecken på nya folkhälsofrågor. Med datorstöd är mycket enklare än Poring genom handskrivna register, det ger möjligheter till tidig intervention.

I ett exempel på hur folkhälsan informatik kan användas, kan ett folkhälsoperspektiv byrå låt sexuellt överförbara infektioner (STI) priser i ett samhälle. Uppgifterna kan användas för att jämföra och priser kontrasten mellan olika åldersgrupper och etniska grupper, och att pröva nya mönster såsom en ökning av förekomsten av en särskild STI eller stigande antalet antibiotikaresistenta infektioner. Uppgifterna kan också användas för att se hur antalet smittade svara på allmänhetens biståndsinsatser såsom utbildningsprogram, gratis test för allmänheten, eller tillhandahållande av hinder som kan användas under sexuell kontakt för att minska risken för infektion.

Offentlig hälso-och sjukvårdspersonal är starkt beroende av folkhälsan IT att göra sitt jobb. Förmågan att analysera och organisera data på datorer är mycket värdefullt och kan minska den tid det tar att göra viktiga slutsatser eller upptäckter. Folkhälsa informatik kan också informera folkhälsopolitiken, med offentliga hälso-och sjukvårdspersonal att använda den information som hanteras med folkhälsan IT till stöd för politiska rekommendationer.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.