Vad är ett glukostoleranstest?

Ett test glukostolerans är ett test som läkare använder för att mäta kroppens effektivitet på metaboliserande socker. När kroppen metabolizes socker, bryter den i huvudsak ner det att använda för energi. Om kroppen inte metabolisera socker så bra som det borde, får diabetes bli följden. Den glukostolerans testet kan användas för att upptäcka typ 2-diabetes, som är den vanligaste diagnosen typ av diabetes. Det är också används för att diagnostisera graviditetsdiabetes, vilket är en typ av diabetes som kan uppstå under graviditeten.

Läkare utföra ett test glukostolerans för att kontrollera problem med hur en persons kroppen hanterar glukos, som är blodsocker, efter det att personen har ätit en måltid. Som en förberedelse inför provet, patienter vanligen uppmanas att undvika att äta och dricka vad som helst för cirka åtta timmar före testet, trots att de bör inta sin normala kost fram till början av åtta timmar fasteperiod. Ofta är glukostolerans test planeras till första sak på morgonen, vilket gör att patienterna snabbt över natten medan de sover.

Läkare genomföra testet glukostolerans i flera steg. Som ett första steg, är patientens blod vidtas. En läkare eller sjuksköterska kan antingen använda en nål för att ta blod från en ven eller en medicinteknisk produkt att sticka ett finger och ta en liten mängd blod därifrån. Detta blod används sedan för att bedöma patientens blodsockernivå under fastan.

För att testa om typ 2-diabetes, läkare har patienten dricker ungefär en kopp (226,79 gram) glukoslösning, som är mycket sirapsliknande och söt, faktiskt smakar ofta liknar en mycket söt läsk som har förlorat sin bubblor. Efter att ha druckit lösningen, väntar patienten om två timmar och har hans blod testas ännu en gång. Lösningen används för att testa för diabetes typ 2 vanligen innehåller ungefär 2,6 gram (75 gram) socker. Patienter som testas för graviditetsdiabetes också dricka denna lösning, men det är sockerhalten 3,5 ounce (100 gram), samt patientens blod kan tas en, två och tre timmar efter den förbrukas. Ibland gravida patienter bara har sitt blod testat en timme efter att ha druckit den glukoslösning och inte behöver ytterligare blodprov.

De flesta människor inte hittar testet glukostolerans obekväma. Vissa personer mår illa efter att ha druckit den glukoslösning, dock, och andra känner sig obekväma med att vänta så länge att äta. Dessutom en del människor not obehag från nålen eller medicintekniska produkter används för att rita deras blod.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.