Vad är en transvaginalt ultraljud?

Ibland en buk eller regelbundet bäcken ultraljud är otillräckligt för att visualisera fortplantningsorganen eller att samla information om en graviditet. Om så är fallet, särskilt i de mycket tidiga delarna av graviditeten kan läkare för en transvaginalt ultraljud i stället. Enkelt uttryckt är detta ett ultraljud där Doppler eller givaren är placerad inne i slidan för en mer grundlig undersökning och en närmare titt på reproduktiva strukturer eller en graviditet.

Om inte särskilt känslig, kommer de flesta kvinnor inte hitta transvaginalt ultraljud vara en obekväm förfarande. Det är som att ett bäckenben examen, vanligtvis varar något längre. De flesta kvinnor kan räkna med att ligga på rygg, och de eller tekniker kan komma att placera den väl smorda och mantel av givare i slidan. Ultraljudet tekniker eller teknikern att undersöka bäckenet, äggstockar, livmoder och livmoderhals, försiktigt manipulerar den del av givaren som sträcker sig från slidan. Dessa åsikter har sedan läsa på en skärm, och den tekniska kan förstora både specifika områden eller ett ljud att höra saker som en bebis hjärtslag eller visa saker som flera graviditeter, cystor eller avvikelser som är av intresse.

En sak som skiljer mellan transvaginalt ultraljud och buken typer är att undersökningen inte uppstår när kvinnor har en full blåsa. Detta är vanligtvis ett krav om ultraljud Doppler måste gå över magen eftersom den bidrar till bättre visualisera strukturer under. Vaginal ultraljud skulle inte vara lämpligt med en full blåsa, med tanke på deras placering, och de dessutom inte är nödvändiga på grund av ökad närhet till bäckenområdet. Förslaget om en transvaginalt ultraljud riskerar att kraftigt minska för kvinnor som har svårt att hålla urinen under lång tid, vilket är vanligt vid graviditet.

Under graviditeten, en del kvinnor upplever en transvaginalt ultraljud i mycket tidiga stadier när fostret är liten, ofta under 12 veckor. Förfarandet skulle kunna beställas av andra skäl. Det skulle kunna föreslås som medel för att screening för en mängd klagomål reproduktionsorgan. Sådana saker som muskelknutor, tumörer, cystor kan infektion eller endometrios finns transvaginally, även om vissa av dessa kan också hittas i vanliga buken ultraljud. Misstänkt problem med en graviditet eller ett behov av att leta efter potentiella fel kan också föreslå transvaginalt hållning, även om det bör framhållas att detta inte alltid är ett tecken på misstänkt hälsoproblem.

I själva verket är i många fall kvinnor har flera ultraljud under graviditeten. En del av dessa test skulle utföras vaginalt, även när graviditeten framskrider. Ibland en närmare titt eller lyssna, att ett foster hjärtslag, är mer önskvärt, men inte nödvändigtvis att den person som utför ett test tror att det finns ett problem.

Om inte kvinnans läkare utför ultraljudet av något slag, kan kvinnor förvänta sig att vänta några dagar på resultat. Techs och även på personalen radiologer är vanligtvis inte tillåtet att diskutera resultaten direkt med patienter. Skulle det finnas några frågor är patientens läkare normalt informerad tämligen omgående och kommer sannolikt att vara i kontakt med patienten snart för att diskutera resultaten.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.