Vad är en nasofaryngealt Airway?

En nasofaryngealt luftvägar är ett kort rör som är avsedd att föras in genom näsan för att säkra luftvägar av en patient som kräver läkarvård. Denna typ av luftvägarna ses ofta i nödsituationer, när människor vill se till att patientens luftvägar är fortfarande klart under behandling och transport. Den kan användas säkert på medvetslösa patienter, och kan också ge tillgång till avsugning, både i fält och i sjukhusmiljö. Använda en nasofaryngealt luftvägarna är inte samma sak som nasotracheal intubation, där en slang förs genom näsan och in i luftstrupen för att stabilisera patientens luftväg.

Utformningen av en nasofaryngealt luftvägarna är ganska enkelt. Röret är kort och flexibel, avsedda att införas med hjälp av ett smörjmedel som hindrar den från att fastna på någon av de känsliga vävnader i näsan. En blossade bas hindrar luftvägarna från försvinna in i näsan. Detta blossade bas refereras i den alternativa namn för en nasofaryngealt luftvägarna: nasal trumpet. Med en nasofaryngealt luftväg på plats kan patientens tungan inte släppa tillbaka och ockludera hans eller hennes luftvägar, hålla det klart så att patienten kan andas.

Kvävning med denna typ av luftvägarna är oftast minimal, i motsats till en svalgtub, en annan typ av nödsituation luftvägarna som förs in genom munnen. En luftvägar in genom munnen är oftast inte tolereras väl av patienter som är medvetna om, eftersom det är obehagligt och det kan utlösa kräkreflex. Men munkavle kan inträffa med en nasofaryngealt luftvägarna, om röret är lite för lång, kan patienten gag när den släpps ut, vilket kräver omplacering eller lägger med en kortare rör.

Använda en nasofaryngealt luftvägarna är kontraindicerat i vissa situationer. Med vissa typer av skallfraktur, till exempel, kan detta luftvägar vara farligt. Med basala skalle frakturer, kan en nasofaryngealt luftvägarna kommer i kontakt med hjärnvävnad, som är önskvärd. Enheten rekommenderas inte heller till patienter som har allvarliga ansiktsskador.

nasofaryngealt luftvägar finns i verktyget byggsatser av många responderar på larm, eftersom den kan användas snabbt på en scen för att säkra patientens luftvägar. Detta är viktigt eftersom en patientens tillstånd kan snabbt sjunka om hans eller hennes luftvägarna blockeras blir. Att vara proaktiv om luftvägarna kan minska patientens risk för hjärnskador och andra komplikationer, och kan bidra till en bättre prognos för patienten.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.