Vad är en bentäthet Screening?

Bone densitet screening är det enda sättet att avgöra om en patient har osteoporos, eller betydande förlust av benvävnad på grund av utarmning av mineraler i benet. Det används som en förebyggande åtgärd för att skydda sig mot eventuella frakturer, särskilt i höft och ryggrad, hos kvinnor över 65 och varje peri-eller postmenopausala kvinnor som hög risk för frakturer. Bentäthet filmvisningar är mindre indicerat för män, utom i fall då en benfraktur som redan har inträffat.

genomgår en screening bentäthet, även före klimakteriet, är en bra idé så att patientens läkare kan gå tillbaka till dessa resultat allt eftersom jämförelse med en kontroll på en senare tidpunkt. Baserat på tidigare testresultat, han eller hon att kunna avgöra om det verkligen har någon betydande förlust av benvävnad och börja patienten av sig på lämpliga förebyggande behandlingar. Benförlust är ett tillstånd som sker gradvis, utan några symptom. Det kan i slutändan resultera i en myriad av smärtsamma och allvarliga sjukdomar, såsom förlust av rörlighet, i händelse av en höftfraktur, eller begränsade lungfunktion, när det finns en kotfraktur, om den inte upptäckts av bentäthet screening, så att förebyggande åtgärder kan vidtas. Dödligheten för människor som upplever en ökning av höftfrakturer till 20 procent fram till år efter händelsen.

Flera typer av smärtfri, låg strålning bentäthet tester finns tillgängliga. De vanligaste, eftersom det anses ge den mest exakta resultat är DEXA, eller dubbel energi röntgen absorptionmetry, som läser i höft-och ryggraden. Detta bentäthet screeningtest registrerar en T-score för att fastställa förlust av benmassa.

Om T-score är minst minus 2. 5, är en diagnos av benskörhet görs, och att patienten informeras om åtgärder som han eller hon bör vidta för att fördröja ytterligare ben försämring. Läkaren kan rekommendera regelbundet intag av livsmedel som innehåller kalcium, såsom mjölk och ost, men med måtta, förutom en välbalanserad, näringsriktig kost som innehåller mycket frukt och kalcium-rika grönsaker, som broccoli. Han eller hon kan också rekommendera kalciumtillskott, i tablettform. Regelbunden motion, som kan så grundläggande som att gå, verkar ha en positiv effekt på ben och kan minska sannolikheten för fall.

Andra bentäthet sreening tester kan utföras, trots att de inte anses vara lika effektiva som det DEXA scan. Dessa inkluderar kvantitativ datortomografi (QCT), den perpipheral kvantitativ datortomografi (pQCT) och perifera dubbla energi x-plasmaprotein (pDXA). Den perifera skannar, eller en kvantitativ ultraljud (QUS) kan användas för att bestämma bentätheten i benen, fingrar, handleder, underarmar, och klackar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.