Vad är en Colon Cancer Screening?

Kolon cancerscreening medicinska tester som utförs för att leta efter tidiga tecken på cancer i tjocktarmen, så att cancer kan fångas snabbt om det gör uppstå. Kolorektal cancer är mycket mer behandlingsbar om den upptäcks tidigt, och rutinmässig tjocktarmscancer screening kan rekommenderas för personer som löper en ökad risk att utveckla tjocktarmscancer. Det finns ett antal tekniker som kan användas för att bedöma hälsa kolon och för att kontrollera om tidiga tecken på onormal celltillväxt.

koloskopi, ett test där en kamera sätts in i tjocktarmen så att läkaren kan visualisera området, är en känd form av tjocktarmscancer screening. I en mindre invasiva prov kallade flexibla sigmoidoskopi, bara den nedre delen av tjocktarmen undersöks med en flexibel kamera. Båda tester kan vara obekvämt, och patienter får ofta ångestdämpande medel att hjälpa dem att slappna av före undersökningen.

En annan vanlig form av tjocktarmscancer screening är en digital rektal examen, där en läkare Dons en handske och palpates området kring ändtarmen för att kontrollera om tecken på polyper och onormal tillväxt. Denna examen är också för att kontrollera för prostatacancer hos män. Fekal tester kan användas för att kontrollera tecken på blod i avföringen, en indikator på att det finns skador i cancer, och för genetiska material i samband med kolon polyper, ett tidigt tecken på kolorektal cancer.

Tjocktarmscancer screening kan också göras med medicinsk bildbehandling. I en barium x-ray, att patienten ges barium, ett ämne som ser ut som ogenomskinlig på en röntgenbild. Områden av oegentligheter kan vara ett tecken på att det finns ett problem med tjocktarmen. Beräknade axiell tomografi (CAT) tekniken kan också användas vid koloncancer screening för en "virtuell koloskopi", i vilket område av intresse är avbildade från utsidan av kroppen.

Om screening avslöjar en misstänkt oegentlighet kan läkaren begära en biopsi i regionen att lära sig mer om det. I händelse av att biopsin avslöjar cancerceller, kan en behandlingsplan utvecklas för att aggressivt angripa cancer innan den har en möjlighet att sprida sig.

Äldre människor löper ökad risk för koloncancer, liksom människor med en familjehistoria av denna cancer, och människor med en historia av kolon polyper. Tjocktarmscancer screening kan också rekommenderas för personer med kost och motion mönster som hänger samman med en ökad risk för tjocktarmscancer. Även de test som används för att kontrollera för tjocktarmscancer är ibland mycket obehagligt, är tjocktarmscancer ännu värre, och testerna är väl värt obehaget.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.