Vad är en Cavernous Missbildning?

En IHÅLIG missbildning är en vaskulär missbildning som kännetecknas av kluster av blodkärl som är ovanligt förstoras skapa bergrum inom klustret genom vilken blod rör sig mycket trögt. Cavernous missbildningar eller cavernomas som de också kallas, finns överallt i kroppen, men de är en särskild anledning till oro i hjärnan, och när folk hänvisar till en IHÅLIG missbildning, talar de ofta om en formation i hjärnan eller ryggraden sladden. Vissa kan även använda orden "IHÅLIG angioma" eller "IHÅLIG ELDSMÄRKE" att hänvisa till denna typ av vaskulär abnormitet.

Orsaken till detta villkor verkar vara genetisk, med vissa människor helt enkelt vara född med en predisposition för att utveckla IHÅLIG missbildningar. I andra fall kan det ha samband med sjukdom processer eller trauma. Ofta är dessa missbildningar diagnostiseras när en medicinsk imaging study av huvudet eller ryggraden utförs av en oberoende förnuft och en läkare konstaterar att utseendet på en IHÅLIG missbildning. Andra är diagnosen som svar på specifika symtom som kan göra en läkare misstänker att ett neurologiskt problem sker.

Ett av de klassiska symtomen är huvudvärk. Patienterna kan också uppleva kramper och neurologiska frågor som sluddrigt tal, domningar och stickningar i armar och ben, eller dimsyn. En av de mer allvarliga komplikationer av en IHÅLIG missbildning är blödning, som kan orsaka skador på hjärnan. Blödning är relativt sällsynt, men det kan hända, vilket gör vissa formationer en källa till oro bland vissa läkare.

När en patient diagnostiserats med en IHÅLIG missbildning finns det flera alternativ för behandling. Behandlingen varierar beroende på läge och storlek missbildning, tillsammans med patientens upplevelser med symptom. I vissa fall kan en läkare rekommendera helt enkelt att tillväxten lämnas ensam, och övervakas efter tecken på problematiska utvecklingen. I andra fall kan operation göras för att rätta till vaskulär missbildning. Kirurgi medför vissa risker, så en läkare oftast bara rekommenderar det när han eller hon anser att operation skulle vara en bra idé för en patient.

Utveckla en IHÅLIG missbildning är ganska ovanligt. Patienter med mild missbildningar kan leva ganska belåtet med dem utan att ens vara medvetna om det och även efter diagnos, vissa patienter behöver ingen ytterligare behandling utöver regelbunden uppföljning för att bekräfta att missbildningen inte växer eller blödning. För patienter med mer allvarliga missbildningar finns ett antal kirurgiska alternativ som kan diskuteras med en neurokirurg.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.