Vad är en Ankle Stress Fracture?

När en person får en fraktur i fotleden, betyder det oftast att de har en paus i fibula eller skenbenet ben, nära foten i slutet av dessa ben. Ankel frakturer är ganska vanligt, men en typ som kan vara något svårare att lägga märke till först är vristen stress frakturer. Detta resulterar i en relativt liten paus för att någon av dessa ben, och det är oftast inte orsakas av en plötslig inverkan skada. Istället en vrist stress fraktur resultat ofta från att upprepa en verksamhet som utförs och om igen på ett ben som antingen försvagas eller som har försvagade muskler. I det här fallet en liten paus i benet kan förekomma, och även om dessa frakturer är små, de kräver fortfarande behandling.

En mängd skäl finns till att människor kan utveckla en fotled stress fraktur. Ofta sker denna skada hos idrottsmän, i synnerhet om de är överträning eller skjuta sig i aktiviteter som innebär stor nytta av fötterna. Växelvis, de som försöker att etablera en regelbunden motion mönster, särskilt en som innehåller aktiviteter som att hoppa, dansa, köra /promenader eller cykling, kunde vara för aktiv i början.

När muskler som är byggda delvis för att hjälpa ben ta förnyad inte gör sitt jobb ordentligt, kan skada uppstå på de ben som muskeln upprepade tillfällen underlåter att absorbera stötar och skydda dem. En annan möjlig orsak är grundläggande svaghet i ben, som framgår tillstånd som osteoporos. Om benstyrkan är dålig, en verksamhet som utförts under och återigen kan leda till fraktur. När någon av dessa situationer uppstår är det inte bara risk en ankel stress fraktur men en fraktur som händer i foten ben.

Symptom på en ankel stress fraktur kan ge smärta, speciellt när vikten är placerad på den drabbade foten. Smärta kan minska eller inte att märkas alls, när en person kan vila foten. Frakturer kan orsaka svullnad och några blåmärken kan förekomma också. Ett område av fotleden kan skadas om den vidrörs.

Även om det kan vara lätt att avfärda dessa symptom som fotled vrickning (och inte gå till läkaren), det rekommenderas verkligen folk söka hjälp. Även om behandling endast skulle kunna innebära vila och hålla bort foten, är det möjligt att reinjure foten eller orsaka en mer omfattande avbrott om behandlingen riktlinjer inte följs. Dessutom ibland läkarna ta en mer aggressiv strategi med en vrist stress fraktur och be patienter att bära en gjuten eller stag för ett par veckor, eller föreslå operation då en fraktur inte läker ordentligt. Det är också en bra idé att förstå orsaken till brottet, särskilt om det är osteoporos, så att vissa verksamheter skulle kunna undvikas i framtiden som kan leda till en annan sönder eller läkare kan vända sämre benmassa.

I allmänhet är behandlingen oftast vila i flera veckor och eventuellt fixering av foten genom gjutning eller hängslen. När människor börjar återvända till aktiviteter, speciellt idrottsmän, kan de anses sätta gränser för hur mycket att göra. Så småningom starta någon form av motion rekommenderas, sedan startar i full gång kan lätt leda till en andra fotled stress fraktur. Detta sista råd är också lämplig för alla som börjar en ny sport-verksamhet, en takt som ökar gradvis kan bli en bra förebyggande för stress frakturer.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.