Vad är en Administreringssätt?

läkarkretsar, är en administreringsväg det sätt på vilket ett läkemedel tillförs kroppen. Termen används för alla typer av receptbelagda läkemedel, OTC-läkemedel, eller olaglig substans, som är i kontakt med kroppen. Många hälso-och sjukvårdspersonal hänvisas även inbegripa införande av gifter i kroppen på något sätt som att använda en eller flera administreringsvägar.

För det mesta är en bestämd administreringsväg klassificeras i en av tre olika kategorier. Med en aktuell rutt, är det läkemedel införs direkt på ytan av huden. Med hjälp av denna metod är medicineringen absorberas genom huden och in i kroppen, där den har en chans att främja läkning. Användningen av olika typer av krämer och salvor skulle falla i denna klassificering.

En annan metod är känd som en enteral administreringsväg. Enteral hänvisar till allt som har att göra med att flytta genom tarmen. Således omfattar denna kategori en strategi som innebär införandet av läkemedel på ett sätt som gör användningen av mag-tarmkanalen. Exempel på detta skulle också ingå att användningen av flytande mediciner, tabletter, kapslar eller pulver som intas oralt. Användningen av en inmatningsrör att köra näringsämnen direkt i mag-tarmkanalen skulle också beaktas enteral karaktär. Detta viss klass är lätt den vanligaste av alla linjer.

Den tredje klassen är känd som parenteral administreringsväg. Detta synsätt innebär att läkemedel med metoder som inte inbegriper användning av mag-tarmkanalen. Injektioner av alla slag är en del av denna klassificering, vilket är intravenöst dropp behandling, och till och med inandning. Dessa metoder är vanligen anställda när det finns ett behov av att införa medicinen i kroppen så snabbt som möjligt.

Även om hälso-och sjukvårdspersonal i första hand använda begreppet administreringsväg, kriminalteknik experter och andra brottsbekämpande personal också rutinmässigt använda termen när gifter eller illegala droger används i provision för ett brott. Identifiera vägen används för att administrera ämnet till offret kan ofta hjälpa sprida lite ljus över hur händelsen ägde rum, och eventuellt leda till ledtrådar som tillåter tjänstemän att lokalisera och gripa gärningsmannen. Till exempel vet att en giftet oralt kan leda lag officerare att testa glasögon och andra fartyg dricka på platsen för brottet tills de hittar en med spår av giftet fortfarande finns kvar, och testa att fartyget för fingeravtryck eller någon typ av DNA-bevisning som skulle kunna identifiera andra som var närvarande vid brottet begicks.

välja den bästa vägen för administration inbegriper en korrekt bedömning av patientens behov. Till exempel kan en person med svåra huvud trafikstockningar ges en injektion som ett sätt att påskynda processen för att döda bakterier och minska eventuella inflammation som kan förekomma. Samtidigt kan någon som lider av en pågående sjukdom som kräver en ständig tillförsel av läkemedel till systemet förses med tabletter eller tabletter som långsamt släpper medicin in i systemet under hela dagen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.