Vad är cyklin-beroende Kinase?

cyklin-beroende kinas, eller CDK, är en typ av enzymatiska protein som finns i eukaryota celler och spelar en central roll i cellulär metabolism och förnyelse, en rad biologiska processer benämns här som cellcykeln. Flera proteinkinaser är även klassificerade som gener, som utgör ca 2 procent av alla mänskliga gener. Mekanismen för cyklin-beroende kinas verksamhet bygger på fosforylering, eller processen att bidra fosfatgrupper till substrat proteiner. Men för att ett protein ändras av fosforylering så måste det bli ett komplex med en annan typ av protein som kallas cyklin. Det är därför detta särskilda protein som kallas cyklin-beroende kinas.

Bortsett från att reglera cellulära funktion, är den andra stora aktiviteten i samband med cyklin-beroende kinas ge väg för signaltransduktion. Med andra ord celler kan kommunicera med varandra genom att mobilisera cyklin-beroende kinas enzymer att fungera som kemiska budbärare. Även om denna process kan vara fascinerande att biologi entusiaster, är det av primärt intresse för den medicinska samfundet på grund av dess konsekvenser för utvecklingen av sjukdomen. I själva verket är nedsatt signaltransduktion anses till stor del ansvarig för uppkomsten av många sjukdomar, som hjärtsjukdomar, diabetes, cancer och många autoimmuna sjukdomar.

En av de mest lovande när det gäller behandling av sådana sjukdomar är möjligheten att avlyssna cyklin-beroende kinas-aktivitet i cellerna. Faktum är att ett fåtal läkemedel som syftar till att mål-och hämma cyklin-beroende kinas har visat sig främja apoptos, eller cellulära död. Detta resultat är särskilt viktigt i kampen mot tumörtillväxt och spridning av cancer. Dessutom är dessa läkemedel verkar påverka neutrofila granulocyter, som bidrar till utvecklingen av kroniska inflammatoriska tillstånd som t. ex. artrit. Men eftersom dessa läkemedel kan också påverka cyklin-beroende kinas medierade vägen och leda till oönskade bieffekter, mer forskning behövs för att säkerställa att endast receptor celler är riktade.

Det finns också olika typer av cyklin-beroende kinas proteiner som kan vara inriktade på att förebygga en mängd olika reaktioner. Till exempel kan hämma cyklin-beroende kinas 2 bidra till att förhindra håravfall som ofta inträffar under behandling med kemoterapi, medan manipulera cyklin-beroende kinas 4 maj påverka regleringen av Rb, ett protein kopplat till tumören förtryck.

proteinkinaser också fungera annorlunda mot cellulär reglering. Även om varje typ initierar fosforylering genom att låna en fosfatgrupp från adenosin-5-trifosfat (ATP), måste den också kunna fästa fosfater till en tillgänglig hydroxylgrupp som tillhör en av tre aminosyror. Majoriteten av kinaser åstadkomma detta genom att välja aminosyrorna serin och treonin, medan andra söker sig tyrosin. Det finns dock ett fåtal som är kompatibla med alla tre.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.