Vad är Vanishing Twin syndrom?

Vanishing Twin Syndrom är ett medicinskt fenomen som drabbar vissa mödrar som transporterar flera foster. Av okänd anledning får ett eller flera av fostren dör och vara helt elimineras av kroppen och lämnar minimala spår efter sig, vanligast under den första trimestern av graviditeten. Även nyhetsmedia har uppmärksammat Vanishing Twin Syndrome, vilket skapar en illusion av en stigande ränta, läkare misstänker att villkoret var nog helt enkelt inte identifieras historiskt, och att ökad övervakning under graviditeten har bidragit till en ökning av diagnoser av tillståndet.

Orsakerna till Vanishing Twin Syndrom är inte kända. Ibland kan tillståndet vara ett resultat av medfödda missbildningar som är oförenliga med livet, eller med bristande tillgång till nödvändiga näringsämnen. Av någon anledning, när fostret dör är det absorberas av kvarvarande syskon eller syskon och moderns kropp. Ofta kan mamman vara helt omedvetna om situationen, men i vissa fall lindrig kramp och genombrottsblödning uppstår. I några sällsynta fall kan de döda fostret blir uttorkad och komprimerade av dess syskon eller syskon, i vilket fall som kommer att levereras i ett platt stat, vid vilket skede av utveckling slöts före döden. Detta kallas fostret papyraceus.

Det uppskattas att omkring 20 till 30 procent av flerbörd drabbas av Vanishing Twin syndrom, även andra medlemmar av det medicinska samfundet har mycket högre och lägre uppskattningar. Detta innebär att många enkelbörd faktiskt började som tvillingar, och förlorade sina syskon innan födseln. I vissa fall orsakar Vanishing Twin syndrom psykologiska problem hos de överlevande syskon, känd som en twinless tvilling. Twinless tvillingar upplever förvirring, skuld, förlust eller andra känslor som talar för att de påverkades av förlusten av sina syskon.

Kvinnor över 30 tycks löpa ökad risk för försvinnande tvilling syndrom, liksom kvinnor som använder hormoner och andra tekniker för att hjälpa till med reproduktion. Vanligen går försvann tvilling syndrom förbisedd, och det inte leder till komplikationer. När det är diagnosen, är det vanligtvis diagnostiseras som en del av en rutinmässig uppföljning ultraljud, där en läkare konstaterar att de två hjärtslag från början av graviditeten har krympt till en.

När Vanishing Twin syndrom diagnostiseras, kan det traumatizing, men kvinnor ska inte skylla sig själva. Eftersom orsakerna till tillståndet är så tvetydigt, är det oftast säkert att säga att inget kunde ha gjorts för att förhindra förlusten av fostret, och komplikationer från detta villkor är sällsynta. Vissa förväntar föräldrar väljer att söka rådgivning för att diskutera förlusten av fostret, och deras läkare kan oftast erbjuda remisser för rådgivning.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.