Vad är Psykologisk projektion?

Psykologisk projektion är en form av skyddsmekanism där någon attribut tankar, känslor och idéer som uppfattas som främmande till någon annan. Till exempel är någon som hyser rasistiska idéer medan de tror att rasism socialt önskvärt kan komma att tro att en vän är rasistiskt, projicera sin rasism till den andra personen. Projektion kan manifesteras på alla möjliga sätt, och även om det kan vara en försvarsmekanism, kan det också vara väldigt destruktivt.

Begreppet psykologisk projektion har utvecklats av DrSigmund Freud, ett noterat siffra inom psykologi. Dr Freud trodde att folk använde psykologisk projektion för att minska sin egen stress och känslor av skuld och därigenom skydda sig psykologiskt. Detta psykologiska fenomen ibland kallad "freudiansk projektion" med hänvisning till Dr Freuds arbete inom området.

I allmänhet kan psykologisk projektion innebär att människor antar att andra människor delar sina tankar och åsikter , bra eller dåligt. Till exempel kan någon som gillar hundar utgår från att alla människor som hundar, eller en otrogen make kan dra slutsatsen att alla är otrogna, eftersom detta skulle återspegla hans eller hennes egna erfarenheter. Som en försvarsmekanism, gör detta folk att känna sig mer bekväma med sig själva eftersom de tror att de ser drag gemensamt med andra.

Man kan också falla offer för projektion bias, där de antar att deras nuvarande mentala staten kommer att förbli konsekvent i framtiden. Projektionen bias har studerats av flera forskare för att se hur psykologisk projektion påverkar saker som beslutsfattande och inköpsvanor. Till exempel har någon i sommarhettan ofta problem shopping för vinterkläder, eftersom han eller hon har svårt att föreställa sig behovet av tunga rockar mitt i bikini säsongen.

Att känna psykologisk projektion i mellanmänskliga relationer kan vara mycket viktigt. Innan tilldelning av tankar eller idéer till någon annan, kan du fundera över om dessa föreställningar också kan ses i dig själv. Om de kan, det finns en chans att du kanske projektering, och du kanske vill söka en mer tillförlitlig källa på vad någon annan tänker.

Projection kan ta sig många olika uttryck. Till exempel, om du märker att du inte tycker om någon, kan du besluta att han eller hon inte gillar dig, reagera på sociala normer som avgör att människor vill varandra och komma överens. Genom att besluta att denna person inte gillar dig, kan du motivera ditt beslut att inte tycka om honom eller henne, och därigenom ställa dig upp för en självuppfyllande profetia, eftersom de flesta människor hamnar inte gillar folk som ogillar dem, även om de gjorde Börja inte så. Projektion kan också leda till att du utgår från att andra människor som är behöriga när du är på en specifik uppgift, eller att tro att andra människor delar dina politiska och sociala övertygelser.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.