Vad är Patellofemoral syndrom?

Patellofemoral syndrom, Patellofemoral smärtsyndrom, chrondromalacia eller utlöpare knä är ett tillstånd som orsakar smärta i knät eller knäna, oftast precis bakom knäskålen eller i framsidan av knät. Smärta kan mest kännas när man gör vissa aktiviteter såsom löpning, promenader, gör djupa knäböjningar, sittande under längre perioder, eller när nerför trappor. Mycket lite är känt om orsakerna till Patellofemoral syndrom, men det är ganska lätt att diagnostisera syndromet och föreslå behandling som kan bidra till att lösa den.

Patella är namnet på knäskålen, och lårbenshals hänvisar till lårbenet eller lårbenet. Det finns några förslag om att Patellofemoral syndrom resultat om knäskålen rör sig i ett ovanligt mönster på lårbenet när aktiviteten äger rum. Svaghet i quadriceps musklerna, som bidra till att stabilisera knäskålen, föreslås som en möjlig orsak. Som sådant kan en del av behandlingen vid detta tillstånd omfattar muskelstärkande övningar för quadriceps. En annan möjlig orsak är att bära felaktigt stödjande skor under träning.

Som beskrivits ovan, de som lider av Patellofemoral smärtsyndrom kan känna smärta på eller bakom knäskålen. Andra symtom som kan omfatta närvarande en lätt att höra slipning ljud när knäet är rätade från en böjd position. Ibland svullnad föreligger vid knäskålen och smärta kan bli bättre eller sämre beroende på verksamhet.

Kronisk smärta är alltid en bra anledning att träffa en läkare och läkare kan vilja att utesluta skador av annat slag genom att göra en röntgen, eller magnetisk resonanstomografi (MRT). När diagnosen Patellofemoral syndrom görs, läkare arbeta med människor för att förbättra tillståndet genom olika medel. Det första steget kan vara att hjälpa till med smärta kontroll, och många läkare helt enkelt rekommendera patienter att ta icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) såsom ibuprofen. Detta kan bidra till att minska inflammation som kan isbildning knäna ungefär fyra gånger om dagen för 15-20 minuters perioder.

De flesta patienter kommer också att bli tillsagd att ta det lugnt och avstå från varje form av idrott som kan stress knäna. Skonsamma sporter som simning uppmuntras, men saker som att springa eller kraftig effekt aerobics skulle vara. Dessutom kan läkare rekommendera sjukgymnastik eller åtminstone direkt patienterna i hur man gör några övningar som stärker quadriceps muskler. När dessa deltar regelbundet de kan förbättra tillståndet.

Däremot kan det fortfarande ta en stund att återhämta sig från Patellofemoral syndrom. Många gånger det krävs minst sex veckor av minskad aktivitet, isning, vila och quadriceps motion för att förbättra tillståndet. Om det vid denna punkt, är smärtan fortfarande finns kvar, bör man talar definitivt med sin läkare igen. De kan behöva sjukgymnastik för att närmare ta upp frågan, eller om de kan kräva fler tester för att utesluta större skador på knäleden.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.