Vad är Olfactory Hallucinationer?

Olfactory hallucinationer är en typ av hallucination som innebär luktsystemet. Patienter som får lukt hallucinationer tror att de luktade något när det inte finns något i miljön som producerar lukt upplevs. De får möjlighet att beskriva lukten i detalj, och de kan få reaktioner på lukt, som munkavle på doften av avföring eller ökad salivproduktion vid lukten av cookies chocolate chip. Även phantosmia kan eftersom det är känt att det medicinska samfundet tycks i första hand som en intressant kuriositet kan det faktiskt ett tecken på att en patient har ett allvarligt medicinskt problem, och människor som luktar saker som inte existerar behöver definitivt se en läkare.

En av de vanligaste orsakerna till lukt hallucinationer är hjärnskador. Luktsinnet är ett fysiskt sensoriska system, precis som de system som används för att möjliggöra för människor att uppfatta beröring och vision, samt skador på detta system kan störa dess funktion. Personer med tumörer eller allvarliga skallskador kan börja lukta phantom lukt som ett resultat av förvirrad neuroner längs sensoriska systemets vägar.

Phantosmia kan också vara ett symtom på epilepsi, som orsakas av tinningloben anfall som utlöser hjärnan att tro att en lukt finns närvarande. Vissa personer med migrän har också beskrivits lukt hallucinationer under aura fasen innan en migrän sätter in Andra orsaker till lukt-hallucinationer är exponering för vissa toxiner, vissa typer av droger, och fysiska skador på lukt, såsom en infektion.

En del psykiatriska tillstånd har också samband med fantom lukt. Människor med svåra psykiska störningar kan ha stor kemisk obalans i hjärnan som utlöser chemosensory system som tillåter människor att uppfatta lukt, skapa en hallucinatorisk upplevelse.

doftar erfarna kan vara bra eller dåligt, med fler människor tenderar att rapportera starka eller dålig lukt. Luktsinnet hallucinationer bör inte förväxlas med parosmi, där en lukt inte behandlats korrekt av hjärnan, orsakar lukten till förändringar i uppfattningen om en näsa ägare. I ett exempel på parosmi kanske någon lukt en ros och klagar över att det luktar rost, rök, tjära, eller något annat. I detta fall är en lukt närvarande och uppfattas, men det är inte uppfattas på rätt sätt.

Människor som upplever lukt hallucinationer bör kontakta en neurolog eller psykiater som kan fastställa orsaken och göra behandling rekommendationer. Diagnos kan inbegripa användning av medicinska titta på hjärnan och luktsinnets för tecken på avvikelser.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.