Vad är Hepatocellulär cancer?

hepatocellulär cancer brukar kallas levercancer. Denna typ av malignitet normalt återfinns oftare hos män än hos kvinnor. Hepatocellulär cancer förekommer allmänt hos personer mellan 50 och 60 år gamla. Denna cancer är vanligare i Asien och delar av Afrika än i Europa eller Nord-och Sydamerika. Hepatocellulär cancer är en primär cancer och skiljer sig från metastaserande levercancer, som har sitt ursprung i en annan del av kroppen, t. ex. kolon eller bröst, och sedan sprider sig till levern.

Lever cancer oftast orsakas av levern ärrbildning eller cirros. Cirros vanligen orsakas av alkoholmissbruk, hepatit eller autoimmun sjukdom. Människor med hepatit B eller C kan löpa risk för hepatocellulär cancer, även om de inte har cirros. Hepatit normalt överförs genom att dela smittade nålar och genom utbyte av kroppsvätskor.

Symtom av hepatocellulär cancer kan innefatta smärta eller ömhet i övre högra kvadranten av buken, lätt blödning eller blåmärken, förstorad eller svullen buk och gulsot. Gulsot är en gulfärgning av hud och ögon i samband med en överproduktion av gallan. Andra symptom av hepatocellulär lever karcinom ofta illamående, kräkningar, aptitlöshet och viktminskning.

diagnostiska test som kan avslöja hepatocellulär cancer omfattar en leverbiopsi, röntgenstrålning eller skannar av lever och lever -funktionen blodprover. Fysisk undersökning av levercancer patienten ofta kommer att visa ett anbud, förstorad lever. Efter en definitiv diagnos av hepatocellulär cancer görs många högriskpatienter kan få regelbundna ultraljud och blodprov för att avgöra om tumörer utvecklas.

Behandling av levercancer kan inkludera en levertransplantation. Om hepatocellulär cancer diagnostiseras tidigt, kan en transplantation skall lyckas är dock väldigt få människor får diagnosen tidigt. Strålning och kemoterapi i allmänhet inte är effektiva men kan användas för att minska storleken på stora tumörer så de är lättare att opereras bort.

Normalt är prognosen för hepatocelluar cancer dålig eftersom de flesta lever cancer som inte kan opereras bort . Om tumören inte kan vara helt strukits, är sjukdomen ofta dödlig inom tre till sex månader. Överlevnaden varierar dock kraftigt, och vissa patienter kan överleva längre. Komplikationer av hepatocellulär cancer kan innefatta gastrointestinal blödning, metastaser, och leversvikt.

Förebyggande av hepatocellulär cancer i allmänhet omfattar undvika drickande av alkoholhaltiga drycker. Också normalt omfattar förebyggande och behandling av virushepatit. Att få hepatit B vaccination i den tidiga barndomen kan minska risken för levercancer i vuxen ålder.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.