Vad är HbA1c test för diabetes?

HbA1c test mäter en diabetiker persons blodsockernivåer för de tre föregående månaderna för att ge en överblick över hur under nivåerna kontroll glukos är. Testet är även kallat HbA1c och det skiljer sig från daglig glukosmätning att diabetiker inte sig själva som dagligen glukos test är att kontrollera vad blodsockernivån bara för detta ögonblick av testning. Genom att använda HbA1c test för att mäta en patients genomsnitt blodsocker för de senaste månaderna, kan en läkare få en bättre uppfattning om hur väl diabetes behandlingar arbetar för att sänka glukos i blodet.

Diabetiker måste hålla blodsockernivåerna under kontroll för att förhindra risken för komplikationer av diabetes som skador på blodkärl, nerver, ögon och njurar. Daglig kontroll av blodsockernivån är avgörande för diabetiker, men det är HbA1c test. Den HbA1c test är utformat för att genomsnittet blodsocker under en period på några månader eftersom det är hur länge en röd blodkropp lever i kroppen. Det sätt att HbA1c test fungerar de genomsnittliga blodsocker under loppet av några månader är att mäta andelen glykosylerat hemoglobin eller HbA1c, eller överskott av socker som förbinder med hemoglobin inuti röda blodkroppar. Ju högre diabetes är mängden överskott av glukos, desto högre andel av HbA1c i kroppen.

Gamla blodkroppar ersättas av nya blodkroppar i kroppen efter 120 dagar, så att HbA1c är utformad för att mäta glukosnivåer var tredje månad. Många läkare rekommenderar att diabetiker får ett HbA1c-test minst två gånger om året-mer om resultatet av ett tidigare test ger dålig kontroll. Den höga slutet av HbA1c-test skall anses vara en blodglukos mätning av 25% medan 5% anses en normal blodsockernivå. Icke-diabetiker med tanke på HbA1c test test vid ca 5%. Den procentuella andelen är måttet på glykerat hemoglobin i kroppen.

En procentsats under 7% anses vara god blodsockerkontroll för de flesta diabetiker. Dock är målet vanligtvis 6% för gravida kvinnor och helst att antalet bör nås innan en diabetiker kvinna uppfattar. Att hålla blodsockernivån på en genomgående lägre nivå kan bidra till att minska eller undvika komplikationer av diabetes som inkluderar njursjukdom, ögonsjukdomar och nervskador.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.