Vad är Gallstas av graviditeten?

Många gravida kvinnor upplever irriterande klåda någon gång under graviditeten, är problemet oftast ytlig. Kolestas av graviditeten är dock en typ av leversjukdom som orsakar svår klåda. Den förekommer bara hos gravida kvinnor, vanligen sent i graviditeten.

De hormoner i samband med graviditet påverka flödet av galla via gallblåsan, bromsa eller till och med stoppa den. Gallsyror bygger sedan upp i levern och läcker ut i blodomloppet. Det uppskattas att en av 1000 graviditeter diagnostiseras med gallstas av graviditeten.

Symtom på kolestas graviditet inkludera svår klåda, oftast på händer och fötter. En kvinnas urin kan vara mörkare i färgen, medan hennes avföring kan vara lättare än vanligt. Hon kan uppleva onormal trötthet, minskad aptit, och till och med depression. Vissa kvinnor uppvisar gulsot eller illamående också.

Riskfaktorer för gallstas av graviditeten omfatta graviditeter med detaljhandelskedjorna, tidigare skador på levern, och en släkthistoria av tillståndet. Studier har visat att kvinnor i svenska eller chilenska nedgång även har en ökad risk för utveckling av kolestas av graviditeten. Diagnosen ställs genom att studera patientens medicinska historia och ta blodprover för att bedöma leverfunktionen och nivåerna av gallsyror och bilirubin.

Gallstas av graviditeten är ett potentiellt allvarligt tillstånd för både mor och barn. Graviditeter med diagnosen villkoret har större chanser att fostret nöd, prematuritet och dödföddhet. Eftersom mamma inte kan bearbetas på rätt sätt galla, formulerar det en ytterligare belastning på barnets levern. Födelse brukar framkallas så snart barnet är full sikt eller på annat sätt anses säkra att leverera. Dexamethansone administreras vanligen att hjälpa bebisens lungor utvecklas om barnet är prematurt.

Det är svårt att behandla gallstas av graviditeten-vanligen bara förlossningen kommer att lösa det. De försvinner vanligen på egen hand inom några dagar efter leverans. Behandling under graviditet tjänar i allmänhet för att lindra svår klåda. Aktuell salvor kan hjälpa.

Ursodeoxycholic acid, ett läkemedel som hjälper till att minska gallsyror, kan förskrivas till en kvinna med gallstas av graviditeten. Dandelion är ett naturläkemedel som har visat att främja lever hälsa. Vissa studier rapporterar att upp till 90% av kvinnorna som har haft gallstas av graviditeten kommer att drabbas återfall med efterföljande graviditeter.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.