Vad är Extrapyramidala syndrom?

Extrapyramidala syndrom är ett tillstånd som orsakar ofrivilliga muskelrörelser eller spasmer som vanligtvis förekommer i ansiktet och på halsen. Det inträffar när frigörande och nytt upptag av signalsubstansen dopamin är inte reglerad på rätt sätt. En individ kan drabbas av extrapyramidala syndrom som en följd av en huvudskada eller Parkinsons sjukdom, men den främsta orsaken är en biverkan av antipsykotiska läkemedel. Behandlingen är nödvändigt att säkerställa att symptomen inte förvärras över tid, och behandling åtgärder är oftast inriktad på att identifiera och åtgärda den bakomliggande orsaken.

Dopamin produktion och utsläpp som är nödvändigt för att upprätthålla normala neural funktion. Vissa antipsykotiska läkemedel, såsom de som vanligen föreskrivs för schizofreni och depression, inverkar negativt på kroppens dopamin nätverk som en bieffekt. Den resulterande neurala problem, gemensamt benämnda extrapyramidala syndrom inkluderar ofrivilliga muskelrörelser och okontrollerbar rastlöshet.

muskelrörelser problem som kan medfölja extrapyramidala syndrom omfattar tiden smällde läpparna, flytta tunga, blinkar, hals ryckningar och spasmer finger. Sådana symtom kan vara mycket ringa omfattning och även gå obemärkt förbi den lidande, men oftare de är ganska tydliga och leda till andra svårigheter. Många människor har svårt att samordna rörelser i armar och ben, och vissa dregla eller skadat sitt tal på grund av en bristande kontroll av munnen och käkarna. Symptomen kan visas nästan omedelbart efter den första dosen av ett nytt läkemedel eller efter flera månaders användning. En individ som anser att hans eller hennes medicinering orsakar muskelproblem eller en känsla av extrem rastlöshet bör kontakta ett primärvården läkare eller psykiater omedelbart att lära sig om behandlingsalternativ.

En läkare kan kolla på det tillstånd genom att bedriva en fysisk undersökning och ställa frågor om patientens symtom. Att behandla läkemedelsinducerade extrapyramidala syndrom är vanligtvis uppnås genom att helt enkelt byta till en annan typ av antipsykotisk medicinering. Läkare kommer att övervaka en patients pågående psykiska tillstånd vid byte droger att se till att deras nya läkemedel är effektiva och inte leder till samma extrapyramidala symtom. Dessutom är vissa patienter som fått bensodiazepiner, muskelavslappnande, eller antikolinerga läkemedel för att hjälpa undertrycka muskelspasmer.

Vissa individer utveckla extrapyramidala syndrom som en följd av Parkinsons sjukdom eller efter en allvarlig hjärnskada. Vissa neurologiska sjukdomar, bland annat cerebral pares, kan orsaka liknande problem. Hjärnsjukdomar, trauma, och Parkinsons leder vanligen till många av de symtom som upplevs som biverkningar av medicinering. Behandling för en huvudskada kan omfatta kirurgi, medicinering och fysisk rehabilitering för att lära om kontroll muskelrörelser. Patienter med Parkinsons är förskrivna en form av syntetiska dopamin att uppmuntra till rätt neurala fungerande och reglera oregelbundna kramper.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.