Vad är Epstein-Barr virus (EBV)?

Epstein-Barr virus (EBV) är ett av flera virus som är herpesvirus. Medan begreppet herpes brukar anses vara ett tillstånd som orsakas av sexuella kontakter och sexuellt överförbara herpes är bara en av många herpes typ virus. Andra herpesvirus kan orsaka vattkoppor eller RÖDA HUND, en gemensam och mild sjukdom hos små barn.

EBV orsakas av herpesvirus 4 och är vanligast förekommande som det virus som orsakar mononukleos. Däremot sammandragning av EBV inte alltid att man får körtelfeber. I själva verket kan EBV sitta vilande i kroppen i flera år, och plötsligt blossar upp i mono i tider av extrem mental eller fysisk stress. Fall av mono oftast inträffar hos unga vuxna.

EBV minskade med barn kan resultera i lindriga influensaliknande symptom för ett par dagar. En del barn kommer att ha fullt utvecklad mono, men många kommer aldrig att utveckla symptom på mono. EBV är extremt utbrett. De flesta visar exponering för viruset som när de når vuxen ålder.

EBV är nu den vanligaste förklaringen till kroniskt trötthetssyndrom, som leder till bestående känsla av trötthet. Detta kan allvarligt påverka människors liv i det att de plötsligt kan alltför utmattad för att fortsätta sina kraftfulla normalt schema. Förhållandet mellan EBV till kronisk trötthet är inte helt klarlagda, eftersom de flesta människor har exponerats för viruset och inte utveckla kronisk trötthet. Faktum är att åtgärder av EBV inte alltid kan förklaras. Även med ganska teknisk förståelse av viruset, det finns inga bevisade förklaringar till varför vissa personer utvecklar mono eller kronisk trötthet efter exponering, medan andra aldrig får symtom.

Förutom resulterar i mono och kronisk trötthet kan EBV också anges i vissa former av cancer. EBV är ofta upptäcks för dem som har en form av non-Hodgkins lymfom som kallas Burkitt-lymfom. EBV är också tros vara en orsak till cancer i näsa och svalg. Dessa cancerformer är vanligast hos personer som bor i tredje världens länder. De kan också finnas hos patienter som är immunsupprimerade, i form av tumörer i musklerna omgivande organ.

Burkitt-lymfom svarar faktiskt mycket bra att kemoterapi, och ofta kan lösas av en sådan, men ibland tumörer längs käken kan återkomma. De som har immunsuppressiva sjukdomar som aids, eller som har fått transplantationer, kan ha en svårare behandling och återvinning. Kemoterapi för behandling av sådana tumörer ytterligare dämpar immunsystemet. Lyckligtvis dessa tumörer är relativt sällsynta.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.