Vad är Distraktion Osteogenesis?

Distraktion osteogenesis är ett kirurgiskt ingrepp som gör det möjligt att förlänga ett ben eller en serie av ben. Den strategi som har funnits sedan mitten av nittonhundratalet, och kommit långt inom tekniken betydligt sedan starten. Denna typ av ortopedisk kirurgi kan användas effektivt vid behandling av extremiteter samt att hjälpa till att korrigera deformiteter i samband med uppbyggnad av skallen.

Ibland kallat förhårdnader distraktion eller osetodistraction , var distraktion osteogenesis utvecklades först av en rysk ortoped heter Gavriel Ilizarov. Fulländning av Ilizarov 1951, denna metod för skelettet återuppbyggnaden inriktade på att undanröja krossade eller sjuka benvävnad, som skapade en klyfta mellan friska delar av benet. En ram skapas för att förlänga ben sätts in i gapet. Små skruvar är knutna till de friska ben och stegvis sträck ny benvävnad tills gapet fylls och de två segmenten av ben läka i ett friskt ben igen.

Eftersom ben endast kan sträckas en liten mängd varje dag, kan processen ta tid att slutföra. En typisk tidsram för denna typ av distraktion osteogenesis är ungefär fyra månader och eventuellt längre, beroende på hur snabbt återställas ben kan läka. Under den tiden, att patienten förses med smärtstillande medel för att hjälpa hantera de obehag som uppstår av förekomsten av ram och daglig stretching av benvävnad.

Fram till 1990-talet, erbjuds denna metod distraktion osteogenesis de bästa möjligheterna till återvinning för patienterna. Dock innebar förfarandet en hel del smärta och infektion var inte ovanligt. Ärrbildning förekom också ofta, och patienter fann att ramen gjorde det mycket svårt att röra sig alls.

På senare år har medicinsk teknik utvecklat en ny, lätt enhet som använder sig av en liten motor för att hantera processen för att korrigera lem missbildning. Enheten sätts in i själva benet, och är knuten till en rostfri spik som hålls på plats med hjälp av två skruvar. En liten antenn är inbäddad i skalet nära den plats där spiken.

Med hjälp av en handhållen sändare kan patienten aktivera ett dagligt möte där benet är sträckt i vad som anses vara en säker belopp. Sensorerna i utrustningen identifiera när benet sträcks till rätt gräns, då upphör den process av distraktion osteogenesis. Benet får fortsätta stelnar efter rätt längd uppnås. Ungefär två år efter det att benet förlängs, kan utrustningen på ett säkert sätt tas bort.

Denna nyare metod för distraktion osteogenesis är inte i allmänt bruk världen över. Utvecklats i Tyskland av Rainer Baumgart och Augustin Betz under den senare delen av 1990-talet, de flesta av de förfaranden med hjälp av denna utrustning har ägt rum i landet. Däremot har enheten har utnyttjats i delar av Asien och Australien. Även om betydligt dyrare än mer traditionella metoder, detta är nyare form av distraktion osteogenesis sade att göra en mindre risk för infektion och orsakar mindre smärta för patienten under själva processen av ben förlängning.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.