Kan jag använda Melatonin mot sömnlöshet?

Användningen av melatonin mot sömnlöshet är väl dokumenterat. Melatonin är ett hormon som finns naturligt i kroppen. Nivåerna av detta hormon varierar under dagen, och påverkar vår dygnsrytm. Komplettering med melatonin mot sömnlöshet ökar mängden melatonin i kroppen, vilket leder till dåsighet.

Melatonin är erkänd som en effektiv behandling för sömnbesvär och är mycket ses som ett komplement. I många länder är det omöjligt att köpa melatonin receptfritt. I USA och Kanada, melatonin är tillgänglig över disk. I USA är melatonin vara ett kosttillskott, vilket innebär att produktens kvalitet inte regleras av Food and Drug Administration. Om du planerar att komplettera med melatonin för sömnproblem, är det viktigt att köpa från ett etablerat företag.

Kroppen producerar melatonin i flera delar av kroppen, bland annat i tallkottkörteln, som i hjärnan, näthinnan och mag-tarmkanalen. Melatonin kräver mörker för produktion. Något ljus, och särskilt blått ljus, kan störa kroppens produktion av melatonin.

Innan du börjar att komplettera med melatonin, kan du försöka öka kroppens produktion av hormonet. Det mest effektiva sättet att öka produktionen av melatonin med sova i ett helt mörkt rum. Till och med ljuset från en digital väckarklocka kan störa produktionen av melatonin i kroppen. För flera timmar innan sängen, undvika se på tv, spela videospel eller arbetar framför datorn. Alla dessa saker utsätta kroppen för höga nivåer av blått ljus.

Efter att ha experimenterat med dessa steg kan du bestämma att du behöver komplettera med melatonin mot sömnlöshet. Melatonin är ett effektivt och säkert komplettera. De biverkningar som oftast rapporteras uppkommer vanligen när folk tillägg i höga doser. Dessa biverkningar omfattar huvudvärk, illamående, grogginess som kvarstår till nästa morgon, irritabilitet och levande mardrömmar. För människor som har befintliga problem med lågt blodtryck, kan melatonin förvärra problemet.

Det finns inga belägg för att höga doser av melatonin mot sömnlöshet är mer effektiva än låga doser. Tre milligram, tas 30 till 90 minuter innan du tänker gå till sängs, bör ge en effektiv lindring av sömnlöshet. För vissa människor, tillägg av ljusterapi på morgonen ökar melatonin effektivitet. Melatonin är en mycket uppskattad behandling för personer som lider av sömnlöshet på grund av skiftarbete, nattarbete och jetlag. Om din sömnlöshet har någon annan orsak kan melatonin inte vara lika effektiva.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.