Hur vet jag min Asbest risk?

Asbest är en förening som används i många olika miljöer. Under tidigare år, det användes som isolering i privata bostäder och offentliga byggnader och anläggningar som tillverkar. Takpaneler och annat byggmaterial var också en gång massproducerade används asbest. Med tiden visade forskning att exponering för asbest kan leda till allvarliga hälsoproblem, bland annat cancer.

För folk som bor i ett äldre hem finns det en god chans att en del asbest finns närvarande. Det kan vara i form av plattor asbest tak som installerades i bostaden före mitten av 1970-talet. På samma sätt, asbest popcorn taket som en gång var så populär kan också innehålla stora mängder av materialet. Med ditt hem testas för att fastställa asbest nivåer ger dig en god idé om du riskerar att utveckla hälso-frågor, eller om asbest risk i ditt hem är minimal, baserat på det totala innehållet.

Asbest plattor och tak fortfarande förekommer i vissa offentliga byggnader i olika delar av världen. Under årens lopp har många tillverkare av olika tak produkter minimeras stegvis innehåll av asbest de använde. Men om du arbetar i eller ofta vistas i en byggnad där de äldre produkter finns fortfarande på plats är din nivå av asbest risk tillräckligt högre.

Många människor kommer i kontakt med asbest i mycket små mängder. Inte alla är medvetna om att vissa märken med kritor som tillverkas runt om i världen använder mycket små mängder av denna fiber. Men enligt de senaste tester att människor som kommer i kontakt med produkter som innehåller små mängder har en mycket låg asbest risk.

Om du har anledning att tro att du har varit utsatt för stora mängder asbest genom åren, är det en god idé att rådgöra med din läkare. Tester kan vara löp för att avgöra om du har ett tillstånd som kallas asbestos, som är utvecklingen av onormal vävnad som ett resultat av kontinuerlig exponering. Villkoret har ofta sitt ursprung i lungorna, där asbestfibrer ställa till lungor och kan skapa ärrbildning och störa andningen processen. Förekomsten av fibrer kan också försvaga kroppen och leda till bildandet av olika långsiktiga andningssvårigheter och till och med utveckling av tumörer.

Eftersom materialet används mindre och mindre i konsumentprodukter och byggnadsmaterial, det finns en god chans att din asbest risken är så låg att du aldrig behöver oroa sig detta tillstånd. Men även om flera år har gått sedan du utsattes för stora mängder fibrer, är det klokt att kontrollera då och då. Detta hjälper dig se till att inga hälsoproblem i samband med exponering växer fram.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.