Hur vanligt är ADHD hos barn?

Frågan om Attention Deficit Hyperactivity Disorder eller ADHD hos barn är ett ovanligt komplicerat. Det finns de som tror ADHD rutinmässigt overdiagnosed leder till den medicinska behandlingen av barn som inte kräver det. Samtidigt, andra oroar sig att för få barn får behövs för diagnos, med stöd av statistik. Faktum är att båda problemen har en viss sanning-värde, som ofta har att göra med socioekonomiska förhållanden, men även med denna information följer en andel barn som faktiskt har ADHD är ganska svårt.

Först, ADHD hos barn är inte diagnostiseras i alla länder, och oftast vinner erkännande i den utvecklade områden i världen. I dessa områden, särskilt på platser som USA, procentuella andelen barn med dessa förutsättningar varierar i bedömningen. Vissa tror ADHD hos barn förekommer hos cirka 3-5% av befolkningen och flera andra pekar på andelen är högre och cirka 7% av barnen kommer att diagnostiseras med sjukdomen i barndomen. Den sistnämnda statistiken har en viss kontroll eftersom det är fel diagnos av ADHD hos barn, och statistiken inte till fullo ta hänsyn till detta.

Oavsett om ADHD hos barn sker vid 3% eller 7%, det finns andra beräkningar som måste beaktas. En av dessa i USA är att kaukasiska barn är mycket mer sannolikt att läkemedel för sjukdomen, även om de inte har det. Overmedication eller olämpligt diagnos verkar vanligare. Samtidigt i USA, vissa populationer är mindre sannolikt att få den vård de behöver, särskilt barn i African American härkomst. Detta förklaras delvis av lägre socioekonomisk status och sämre tillgång till läkarvård.

Det är lätt att se så att det kan finnas överdiagnostik och underdiagnosis på samma gång. Detta innebär att vissa barn behandlas som inte borde vara, och detta motiverar anser att diagnosen ADHD hos barn är överutnyttjades. Ändå är beroende av befolkningen, diagnos också underutnyttjad.

Det finns andra statistik om ADHD hos barn att utvärdera. Till exempel, cirka 75% av ADHD fallen inträffar hos pojkar. Det betyder inte att villkoret är exklusivt för män, men med tanke på förekomsten av pojken diagnos, kan sjukdomen vara mindre misstänkt hos flickor. Idén om överdiagnostik kan betraktas i ljuset av detta också, eftersom pojkar tenderar att vara mindre uppmärksam och mer energisk än flickor. De har en mycket högre förväntade frekvensen av olämpligt uppträdande och uppmärksamhet svårigheter i de tidiga skolåren. Med förhöjt skoltid, exempelvis till hel dag dagis, kan villkoret misstänkas förr, men en fullständig utvärdering bör titta på beteende under ett flertal år spann.

Kanske den viktigaste att tänka på är att det inte är möjligt att göra en tillfällig diagnosen ADHD. Oavsett hur gemensamma sjukdomen är barn, och oavsett hur sannolika eller osannolika sjukdomen verkar i ett barn, verklig observation och diagnos bör göras för att avgöra om ett enskilt barn har ADHD. Även om ett barns beteende verkar som ADHD eller inte, bör föräldrarna skjuta upp domen tills de får en utvärdering från en lämplig källa, om rekommenderade eller önskad. Det är också värt att notera att det finns andra villkor som kan se ut så här sjukdomen, men kräver helt olika förvaltningsstrategier.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.