Hur mycket fiskolja ska jag ta?

Fiskolja från kallvattenlevande fet fisk och är en naturlig källa till omega-3 långkedjade essentiella fettsyror. Men tillverkning kalla vattnen inte dessa syror som de flesta tror, utan ansamlas i deras fettvävnad genom att konsumera alger eller mindre fiskar som inte producerar dessa syror. Tyvärr är miljögifter lagras också på detta sätt, vilket ofta mat på vissa rovfiskar ett riskabelt förslag, särskilt de som fiskade i kända vatten är förorenade. Av denna anledning, de flesta fiskolja behandlas som ett kosttillskott utsätts för "stripping teknik", vilket betyder att det genomgår molekylär destillation och andra förfaranden rening för att avlägsna gifter och föroreningar innan de förpackas i kapslar och softgels. Den optimala mängden fiskolja för att ta som kosttillskott beror på varför det behövs och kvoten av vissa omega-3 fettsyror till andra.

Det primära omega-3-fettsyror som finns i fiskolja som anses vara bra för hälsan är eikosapentaensyra (EPA) och dokosahexaensyra (DHA). Normalt ger en god kvalitet fiskolja komplettera ett genomsnitt 1. 000 mg per enterodragerad kapsel, en kvot på 12 procent EPA och 28 procent DHA. Det finns dock fiskolja kompletterar tillgängliga som erbjuder högre andelar antingen EPA eller DHA. Dessutom är en semisyntetisk etylester tillgängliga, ett koncentrat som ger en total EPA och DHA koncentration av upp till 85 procent istället för de vanliga 30 procent. Det bör också noteras att fiskolja produktion i Marocko, Chile och Peru ger omkring 30 procent mer omega-3 fettsyror än andra länder, medan vattnen utanför södra kust Nya Zeeland anses vara praktiskt taget föroreningen gratis.

De flesta tillverkare av fiskolja kompletterar ge konsumenten att fatta ett eller två kapslar dagligen, vilket vanligen ger 1,000-2,000 mg totalt. Men det finns lite officiella riktlinjer om hur mycket fiskolja ska tas varje dag, åtminstone inte i USA har till exempel den amerikanska Federal Drug Administration ännu att göra en rekommenderade dagliga intaget av EPA och DHA. Å andra sidan uppmuntrar American Heart Association konsumenter att konsumera två fyra-uns portioner fisk per vecka, vilket skulle innebära en kostnad på cirka 3. 000 mg fiskolja två gånger per vecka.

Som tidigare angivits kan dosrekommendationer av fiskolja variera något om målet är att förhindra eller förbättra ett särskilt villkor. Till exempel rekommenderas i regel att de som kampen Raynauds sjukdom eller Crohns sjukdom ta 2. 000 mg fiskolja två gånger per dag för totalt 4. 000 mg, medan någon med lupus skulle tjäna mer på 2. 000 mg tas tre gånger per dag, eller en total av 6. 000 mg. De flesta andra, inklusive astma, reumatoid artrit och högt blodtryck, verkar svara bra på en behandling med 1000 mg fiskolja tas tre gånger per dag.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.