Hur kan jag stoppa Slipning mina tänder?

Slipning i tänderna, eller bruxism som det officiellt kallas, är ett allvarligt dental tillstånd där den drabbade slipar sina tänder under sömnen. Även om många inte är medvetna om att de gnisslade tänder under natten, kan bruxism skador på tänder och käke och medföra huvudvärk och ansiktet ömhet. För att förhindra sådana problem är det viktigt att göra allt man kan för att stoppa slipning tänderna under sömnen.

Tyvärr finns det inget bombsäkert sätt att stoppa slipning tänderna. Eftersom det händer när den sjuke är medvetslös, han eller hon har minimal kontroll över beteendet. Den vanligaste botemedel är ett tandskydd eller skena som förhindrar skador på tänderna, även om det inte nödvändigtvis slutar slipning beteende. Därför får huvudvärk och käken ömhet kvarstår.

Ett tandskydd används för att behandla bruxism kan vara specialanpassade monteras, antingen genom en tandläkare besök eller genom att använda ett kit hemma att göra en form av tänderna. Det finns också över disk en-storlek passar de flesta versioner, men de passar inte så bra och kan vara mindre bekvämt för vissa användare. Olika patienter har olika erfarenheter med tandskydd. Vissa tycker att den hjälper dem att sluta mala tänderna, medan andra slipa sina tänder mer när du bär ett tandskydd. För andra är det tandskydd inledningsvis effektivt, men blir mindre med tiden.

Andra sätt att minska eller stoppa slipning tänder bl. a. om att minska stress och medvetet avslappnande under dagen och innan sängen, lära de rätta lägena på sig att hålla käken och tungan, och begränsa alkoholintag. Det är viktigt att uppnå tillräckliga mängder sömn och motion också. Att behandla käk-och muskelvärk i samband med bruxism, prova massage och tillämpningar värme till de drabbade områdena. Håll separerade tänderna och käken avslappnad under dagen, och undvika hårda eller sega livsmedel.

I extrema och ihållande fall ortodontiska justeringar eller kirurgi kan vara det enda sättet att stoppa slipning tänderna. Även psykologiska och muskelminne orsaker är möjliga, kan bruxism också orsakas av dåligt tänder. Kirurgi anses vara en sista utväg för att stoppa slipning tänderna. Men om du vet eller misstänker att du lider av bruxism är det viktigt att se en tandläkare så snart som möjligt för att förhindra bestående skador på tänderna. Han eller hon kommer att kunna hjälpa dig att hitta de bästa sätten för dig att sluta slipning tänderna.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.