Hur fungerar det perifera seendet Arbete?

perifera seendet hänvisar till den vision som ligger utanför centrum av området syn, kallas fovea . Den vision som ligger nära fovea kallas nästan perifera, medan det som ligger lite längre ut kallas mitten av perifera. Vid kanten av vår vision är långt perifera seendet.

Vid jämförelse med många djur, människor har ganska svag perifera syn, särskilt när det gäller att skilja färger och exakta former. Vår perifera syn är anpassad för att kunna förstå och former för att få en helhetsbild av en situation. Den fovea är mycket mer anpassad att skilja fina detaljer och färg. Även om vi inte alltid medvetet medvetna om detta, är det lätt att observera. Till exempel vet vi att för att läsa tryckta ord på en sida måste vi spåra den smala centrum på vår vision och tillbaka över texten.

Skillnaderna mellan centrala, eller foveal, vision och perifera seendet uppstår skillnader i anatomi hos de celler som bildar näthinnan, den del av ögat som tar emot ljus och sänder information till synnerven. Den del av näthinnan där centrala seendet uppstår är kraftigt packad med celler som kallas kon celler, som uppfattar färger och fina linjer.

Cone celler utgör endast en liten minoritet av näthinnans celler. Resten kallas stav celler, och dessa är bäst för att ta in grövre och mer allmän information. Perifera seendet, särskilt i långt periferin, åstadkoms främst genom spö celler. Dessa celler organisera ljus från stora scener och stora föremål och konvertera i till nervimpulser, som når hjärnan via synnerven längst bak i ögat.

Det faktum att vår vision är mycket mer precisa och akut i centrum för vårt synfält innebär inte att det perifera seendet på något sätt är sämre, bara att det åstadkommer ett annat syfte. Faktum är att om hela vårt synfält var så exakt som det är på fovea, mängden information våra ögon som skickas till hjärnan skulle kräva mycket mer energi att bearbeta. Staven celler som åstadkomma perifera seendet är också ansvariga för vår förmåga att se i svagt ljus, till exempel på natten. Kottar funktion bara att uppfatta färg i väl upplysta miljöer. Även om detta är en viktig funktion, skulle det helt klart vara ofullständig på egen hand.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.