Hur är cystisk fibros diagnosen?

Normalt en person född med cystisk fibros uppvisar symtom under det första levnadsåret. Men i vissa fall blir symtomen inte uppenbart förrän tonåren. Det har även förekommit några fall där cystisk fibros inte diagnostiseras förrän i vuxen ålder. Men när symtomen är närvarande finns det standardtest används för att diagnostisera sjukdomen.

svett testet är det mest använda testet för att diagnostisera cystisk fibros. Detta test används för att leta efter onormalt höga halter av natriumklorid eller salt, i en individuell svett. Svett Testet utförs genom att orsaka ett område av huden att svettas genom att placera en kemisk lösning som kallas pilokarpin på den och stimulera den med en mild elektrisk ström. Svetten sedan samlas in med en kompress och analyseras. Svett testet är inte smärtsam, men kan orsaka lindriga obehag.

svett test kan vara mindre effektiva för nyfödda, eftersom de tenderar att producera mindre svett. I stället är den immunreaktiva trypsinogen test (IRT), som inbegriper blod analys utföras. En del personer med cystisk fibros kan ha normal nivåer av salt i sin svett. I sådana fall kan andra tester användas för att diagnostisera cystisk fibros.

blodprov används för att upptäcka mutationer i cystisk fibros transmembrana konduktansen regulator (CFTR) gen. Cheek skrapa tester, som omfattar smärtfri borttagning av celler, ibland används för detta ändamål också. Lungröntgen även används för att diagnostisera cystisk fibros.

lungfunktion tester används ibland för att avgöra om en person har cystisk fibros. Dessa tester mäter lungornas funktion och kapacitet. Lungfunktion tester kräver vanligen patienten att andas in en speciellt utformad maskin.

Sputum kultur tester kan ingå som en del i den diagnostiska processen. I en sputum test måste ämnet hosta och spotta hans eller hennes slem i en kopp. Den sputum tas till ett laboratorium och utvärderas för förekomst av infektion.

Pall utvärderingar och bukspottskörteln funktionstest ingår ibland i diagnostisering cystisk fibros. Lyckligtvis kan cystisk fibros behandlas. Hittills finns det dock inget känt botemedel.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.