Vilken är den bästa förebyggande av hiv?

Förebyggande av hiv kommer i många former. Det är idealiska metoder och sedan de som kan bidra till att minimera riskerna. HIV är kontrakterade genom flera aktiviteter som innehåller med någon form av sexuellt umgänge, standard eller på annat sätt, med en person som är smittad av viruset. Den andra vanliga formen av överföring är genom att dela nålar med en smittad person. Tvärtemot vad många tror, blodtransfusioner är inte en standard metod som hiv sprids, och i de flesta länder, särskilda testmetoder finns nu på plats för att kontrollera säkerheten hos någon donerat blod innan det används. Hos kvinnor som är gravida och som bär hiv-virus, hjälp antivirala läkemedel under graviditeten och leverera barnet av C-sektionen kan hjälpa till att förhindra spridning av hiv från mor till barn.

I de flesta fall finns det två sätt att förebygga hiv fungerar bäst. Folk borde avstå från sex av något slag. Sexuell aktivitet innefattar muntliga och analsex i tillägg till standardbehandling vaginala samlag. För det andra bör man inte dela nålar av något slag.

naturligtvis avstå från samlag är inte alltid realistiskt. Därför finns det andra riktlinjer för förebyggande av hiv. Dessa absolut omfatta endast samlag i ett monogamt förhållande med en person som inte har viruset. Dessa nya till en relation bör åta sig att monogami, och före varje sexuell relation, båda medlemmar i ett par ska få testas för hiv. Så svårt som det kan tyckas att vänta på tester för att komma tillbaka, en livstid att bekämpa detta virus är en större utmaning.

När människor vägrar att vänta på hiv-testning finns det några bra metoder för förebyggande av hiv , men dessa har inte lika säkra. Den första av dessa använder barriärmetoder preventivmedel. Barriärmetoder omfattar manliga och kvinnliga kondomer. Förhindra kroppsvätskor kontakt från en partner till en annan kan bidra i hög grad minska risken att smittas av HIV. För kvinnor och män är det rekommenderat att par använder både en manlig kondom och preventivmedel skum. Kvinnor och män ska inte använda manliga och kvinnliga kondomer samtidigt, då friktionen av dessa två faktiskt kan orsaka revor, som inte bara inte hindra HIV, utan kan också öka risken för graviditet.

Följande är inte barriärmetoder och kommer inte till förebyggande av hiv:
  • Preventivmedel tvättsvamp
  • IUP
  • Diafragma
  • p-piller, plåster eller Shots
  • Preventivmedel skum eller gelé användas för sig själv

Närvaro av andra sexuellt överförbara sjukdomar (STD) som herpesviruset kan göra hiv-smitta mer sannolikt. En person med en aktiv fall av herpes bör avstå från samlag tills den försvinner. Dessutom är det viktigt att människor som har en STD få ett hiv-test före återuppta samlag. En STD föreslår att osäker sex inträffat någon gång tidigare, vilket gör att den personen större risk för att hiv.

De som vägrar ett monogamt livsstil bör informera sina partners, även om detta kommer att skapa svårigheter i ett förhållande. Ingen vill bära bördan av att ha smittat någon annan med HIV. Det är helt enkelt inte värt att riskera någon annans liv för att slippa denna diskussion. Många människor kan arbeta på svårigheter som uppstår mellan frågor, och genom att vänta och få testats, kan många par återuppta sexuell aktivitet efter tester har kommit tillbaka klart. Likaså de som delar eller har delat nålar, har en skyldighet att hjälpa till med förebyggande av hiv genom att låta parter vet att det här beteendet har uppstått.

När det gäller nålar, många städer har sprututbytesprogram program. Dessa är ibland ogillas av dem som skulle avskräcka från narkotikamissbruk. Klart droger är oerhört farligt, men ur ett rent pragmatisk synvinkel, betalar för dem som smittats med hiv-virus är mycket dyrare. De flesta ställen som erbjuder sprututbytesprogram också har omfattande program som syftar till att hjälpa människor att sparka narkotikamissbruk.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.