Vilka är symtomen på Stelkramp?

Stelkramp är en mycket sällsynt sjukdom som orsakas av en bakterie toxin. Sjukdomen är sällsynt eftersom ett vaccin finns för stelkramp, och många människor fortsätta sina vacciner och få snabb vaccination om de löper risk för stelkramp. Som regel måste människor vaccinet var 10 år, och om de inte har haft ett vaccin inom fem år och de har ett djup eller mycket smutsiga sår, en booster vaccin kan rekommenderas.

Denna sjukdom utvecklas när det Clostridium tetani bakterier kommer in i kroppen genom ett sår. Dessa bakterier producerar ett gift som orsakar muskelspasmer, och symtom på stelkramp klassiskt återfinns mellan fem och 15 dagar efter exponeringen. Personer med djupa stick löper särskilt hög risk för stelkramp, liksom personer som skadas i smutsiga miljöer.

Ett av de klassiska symtom på stelkramp är muskelspasmer, särskilt runt ansikte och hals. I själva verket villkoret är alternativt namn ", stelkramp," refererar till svåra muskelkramper som vissa patienter upplever. Musklerna är också oftast stel och öm, speciellt i början av sjukdomen, och smärtan kan koncentreras runt ryggen och nacken.

Andra symptom på stelkramp är: feber, urinretention, svettning, sväljningssvårigheter, irritabilitet, ont i halsen, och ångest. Ömhet runt den plats där bakterierna infördes är också vanligt, och det område som kan verka röd och inflammerad. Patienten kan också utveckla svår smärta i spasming muskler, och han eller hon kan utvecklas en luftvägsobstruktion som musklerna runt halsen kontraktet. Om luftvägarna blir äventyras, är patienten vid risk för död.

Behandling för tetanus måste förvalta en antitoxin att motverka effekterna av den bakteriella toxiner och antibiotika för att döda bakterierna så att de kommer att sluta tillverka toxinet. Patienterna kan också ges muskel relaxers att lindra muskelspasmer, och patienter med luftvägarna som löper risk kan läggas på en respirator.

Även om det är absolut viktigt att kunna erkänna symtom på stelkramp, förebygga stelkramp är mycket viktigt. Få regelbunden stelkramp skott kommer att minska risken för stelkramp, och människor som inte är säker på när de senast tog emot en stelkrampsspruta bör tala med sina läkare. När någon är sårad, bör såret alltid vara ordentligt rengjorda och spolas igenom för att motverka infektion, och människor med djupa, trasiga eller smutsiga sår bör vidtas för att en läkare för bedömning om de utvecklar symtom på stelkramp, eftersom tidig behandling kan förebygga komplikationer.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.