Vilka är symtomen på Påssjuka?

Påssjuka, en virusinfektion som kännetecknas av en svullnad av parotis körtlar, är en alltmer sällsynt sjukdom tack vare det faktum att det kan förebyggas genom vaccinering. Men att kunna känna igen symptomen på påssjuka kan fortfarande vara viktigt, eftersom det kan förekomma hos personer som inte har vaccinerats eller individer som inte fått booster skott. Speciellt hos vuxna män kan påssjuka vara en mycket allvarlig sjukdom.

Inkubationstiden för påssjuka kan långdragna, med symtom på påssjuka förekommer upp till tre veckor efter exponeringen. Ett tidigt tecken är en stigande temperatur, vilket kan stiga till 103 grader Fahrenheit (39,4 grader Celsius) eller högre. Också patienten vanligtvis känns obehagligt, och kan ha illamående eller minskad aptit. Inom en till två dagar, den parotid körtlar börjar svälla, och ansiktet och halsen utveckla en knottrig, svullna utseende.

Patienter med påssjuka kan ha problem med att svälja eller äta, och deras käkar kan bli ganska smärtsamt. Ordet "påssjuka" härstammar från ett äldre ord som betyder "grimas," återspeglar smärtsamt förvridna ansiktsdrag som vissa patienter utvecklar. Symtom på påssjuka kan också innehålla mycket smärtsamma öra värk, stelhet i nacken, trötthet och motvilja mot ljus.

hos män som har klarat puberteten kan påssjuka leda till utveckling av orkit, där testiklarna svullnar och mycket varmt. Detta kan leda till infertilitet. Pojkar är mindre risk att denna komplikation av påssjuka. Kvinnor kan utveckla svullnad av äggstockarna under en aktiv påssjuka infektion, vilket dock inte verkar ha samband med fertilitetsproblem senare i livet. Hos vuxna, smärta i buken eller ljumsken som orsakats av sådana svullnad är ett annat symptom på påssjuka.

Om symptom på påssjuka identifieras patienten bör tas till läkare för behandling. Det är också en bra idé att hålla patienten isoleras för att undvika att sjukdomen sprids medan han eller hon är smittsam, och att rapportera infektionen till patientens skola eller arbetsplats för att varna folk på det faktum att de kan ha utsatts för påssjuka. Patienter väder vanligtvis en påssjuka infektion framgångsrikt när de får rätt behandling, vilket inkluderar vila och massor av vätska.

För barn är rutin påssjuka vaccination krävs enligt lag i vissa regioner i världen, och vaccinet ges oftast i kombination mässling, påssjuka och röda hund vaccin. Ungdomar och vuxna bör hålla upp sin vaccination register kontrollera när de behöver booster skott, särskilt om de har utsatts för påssjuka på arbetet eller i skolan.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.