Vilka är symtomen av tyfus?

Tyfoidfeber är en sjukdom som orsakas av bakterier. Symptomen på tyfus innehålla en minskad aptit, huvudvärk, kroppslig värk och smärta, feber, trötthet och diarré. Feber kan nå 103 till 104 grader Fahrenheit (39 till 40 grader Celsius) hos dem med tyfus. Denna sjukdom har en inkubationstid som kan pågå i upp till två veckor. När tyfus symptomen är uppenbara, kan de vara upp till fyra till sex veckor.

Bröst trängsel kan uppstå bland andra symptom av tyfus. Däremot påverkar det inte alla som utvecklar sjukdomen. Likaså smärta och obehag i buken kan uppträda som en annan symptom. Efter andra eller tredje veckan i sjukdom, en patient utan ytterligare komplikationer kan uppleva viss förbättring av symtomen av tyfus, ungefär en av 10 patienter kommer att ha återkommande symtom, även efter märker förbättring för en vecka eller två. Intressant, de som har behandlats med antibiotika kan vara mer benägna att få återfall än andra.

Salmonella typhi orsaker typiskt tyfus. Ibland Salmonella paratyphi upphov till symtom på tyfus också. Men sjukdom som orsakas av denna bakterie är ofta mindre stränga än de som uppstår Salmonella typhi . Människor är vanligtvis utsätts för dessa bakterier genom mat eller vatten som förorenats av avföring från någon som är bära eller smittats av sjukdomen.

Ibland symptom på tyfus är så mild att den inte diagnostiseras eller egentligen ens noteras. Vissa personer som har så milda fall av sjukdomen går vidare till att bli bärare. Detta innebär att de inte märkbart sjuk av den, men kan föra sjukdomen vidare till andra i flera år efter deras första exponering. Cirka tre till fem procent av dem med tyfus bli bärare.

Den viktigaste behandlingen för symtom av tyfus är antibiotikabehandling, vilket avsevärt har ökat graden av överlevnad i sjukdomen. Idag, cirka en till två procent av personer med symtom som tyfoid dö; år sedan dog omkring en femtedel av patienterna. Faktum är att behandling med antibiotika hjälper ofta patienter att börja må bättre på bara ett par dagar och återhämta sig i en vecka till 10 dagar istället för veckor senare. Även de som har blivit kroniska bärare inte behöver dras med denna status på obestämd tid. Långvarig antibiotikabehandling och /eller borttagande av gallblåsan, det organ som kronisk infektion ofta bosätter sig, kan befrias från sina bärare status.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.