Vilka är symtomen av kolit?

kolit är en inflammatorisk tarmsjukdom där kolon eller tjocktarmen blir inflammerad. Symtom på kolit buksmärtor, rektal blödning, blodig diarré, och plötsligt lust att ha en avföring. Vissa patienter kan uppleva feber och viktminskning också. Det är inte känt vad som orsakar kolit, men forskarna tror att sjukdomen uppstår när immunsystemet attackerar normala bakterier i kroppen.

Om en läkare misstänker att en patient har kolit, kommer läkaren att genomföra en rad tester på patienten. Blod och avföringsprov är två tester som initialt kan användas för att utesluta en infektion eller förekomst av parasiter. Två andra tester som kan användas är en koloskopi eller en sigmoidoskopi. Båda testerna använda ett utrymme för att visa tjocktarmen.

Andra metoder för att avgöra om en patient har kolit är en barium lavemang, buk röntgen, datortomografi (CT) genomsökningar, eller magnetisk resonanstomografi (MRT). När en läkare diagnoser en patient med kolit är en behandlingsplan utarbetas. Behandling kan vara så enkelt som kost förändring eller så komplicerat som opererats för svårare fall.

kolit kan inte botas, den kan bara hanteras. Målet med behandlingen är att lindra symtomen av kolit eller uppmuntra sjukdomen att gå i remission. Vissa patienter med milda former av sjukdomen kan helt enkelt ta över disk anti-diarré medicin mot symptomen av kolit.

Om receptbelagda läkemedel behövs, ordinerar läkare vanligtvis kortikosteroider för behandling av inflammation i tjocktarmen. Aminosalicylater är läkemedel som används för att hålla sjukdomen i remission. Patienter med svår kolit behöver läkemedel som förhindrar inflammation genom att undertrycka kroppens immunsystem. Dessa läkemedel kallas immunmodulerande läkemedel. Infliximab är en annan typ av läkemedel som läkare ordinera när sjukdomen inte svarar på kortikosteroider.

Som en sista utväg kan en person med symtom av kolit behöver genomgå en operation för att ta bort tjocktarmen. Patienter som löper en högre risk för koloncancer och patienter vars kolit är inte förvaltas av medicinering ofta behöver denna typ av verksamhet. Andra patienter som har toxisk megakolon, ett tillstånd där kolon växer sig större, måste också opereras. Under förfarandet är patientens tjocktarm och ändtarm bort.

Patienter med kolit brukar uppleva perioder av remission omväxlande med perioder av aktiv symtom. Det är viktigt att patienter med kolit få medicinsk behandling för att hantera kolit symtom. Detta beror på obehandlad kolit kan leda till tjocktarmscancer och andra allvarliga komplikationer.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.