Vilka är symtomen av Listeria?

Vissa symptom på listeria infektion feber, muskelvärk, kräkningar och diarré. Om bakterier infektera nervsystemet kan symtomen även huvudvärk, stel nacke, förvirring, förlust av balans och kramper. Gravida kvinnor får endast ha influensaliknande symtom, men en vägtull kan tas på det ofödda barnet. I sådana fall, symtom på listeria infektion inkluderar missfall, dödfödda barn, och en övergång infektionen till det nyfödda barnet. Hos nyfödda, kan symtom är en aptitlöshet, slöhet, gulsot, kräkningar, hudutslag och andningssvårigheter.

listeria infektionen uppstår när bakterien infekterar en människa. Friska vuxna med normal immunsystem kan normalt att dricka några kontaminerade livsmedel utan att påverkas. Men de som har ett nedsatt immunförsvar löper större risk att få en infektion. Några av de människor som löper större risk för symtom på listeria inkluderar äldre personer, nyfödda, gravida kvinnor, och vuxna med ett sänkt immunförsvar. Det bör noteras att även friska vuxna kan kanske kontrakt angreppet.

Listeria monocytogenes är en typ av bakterier som finns i mark och vatten och kan förorena grönsaker när kontaminerade gödselmedlet används. Därför kan äta råa grönsaker leda till att en person utvecklar symtom på listeria infektion. Bakterien kan också finnas hos djur utan dem visar symtom. Det innebär att vissa rå kött kan vara förorenat. Opastöriserad mjölk och produkter tillverkade av opastöriserad mjölk kan också hysa bakterier och leda till infektion.

För att bekämpa listeria , vissa hygienpraxis bör följas. Mat såsom fläsk, nöt och kyckling bör genomkokt innan du äter. Råa grönsaker bör tvättas innan du äter. Redo att äta livsmedel bör ätas så snart som möjligt. Dessutom bör obehandlade kött hållas borta från grönsaker, och båda bör hållas borta från färdiglagad mat.

De med höga riskfaktorer för listeria infektion bör vara extra försiktig. Det är möjligt för livsmedel som skall kontaminerade efter tillagning men före förpackning. Därför kan de med hög risk finna det ändamålsenligt att hålla sig borta från korv och deli kött om inte dessa poster har uppvärmd ordentligt innan du äter. Produkter som tillverkas med opastöriserad mjölk bör undvikas, men eftersom pastörisering dödar listeria , pastöriserad mjölk och pastöriserade mjölkprodukter kan ätas. En läkare kanske kan ge råd om fler tips på att hålla symtomen av listeria infektion i schack.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.