Vilka är orsakerna till muntorrhet?

torrhet i munnen uppstår när något stör funktionen av spottkörtlarna. Det finns ett antal olika skäl till varför de körtlar kanske inte fungerar. Här är de vanligaste orsakerna till muntorrhet och vad du kan göra för att rätta till situationen.

När en person närmar sig ett tillstånd av uttorkning, muntorrhet blir en av de tidiga varningssignalerna. Den enskilde kan vara nästan värmeslag eller kanske ett värmeslag. För att rätta till problemet, är det viktigt att komma ut i solen och börja att ersätta förlorad vätska med vatten eller någon typ av berikade sportdryck. Undvik drycker som innehåller koffein, eftersom dessa är mycket mindre effektiva i processen med rehydrering.

En annan av de vanligaste orsakerna till muntorrhet har att göra med medicinering. Det finns ett antal receptbelagda läkemedel som kommer att göra att saliven körtlar att begränsa produktionen av saliv. Rätta effekter medicinering biverkningar av denna typ är ibland en enkel uppgift. Meddela din läkare om problemet. Det finns en god chans att han eller hon kan antingen ge något för att motverka den effekten eller växlar du till en annan medicin helt och hållet.

sjukdom är en annan av flera orsaker till muntorrhet. Människor som lever med diabetes, Parkinsons sjukdom, eller hiv /aids är mer mottagliga för muntorrhet än andra. Även här bör problemet vara rapporteras till den behandlande läkaren att avgöra om det är ett sätt att stimulera salivproduktion.

Ett antal infektioner kan leda till muntorrhet. Vanligtvis kommer att behandla infektioner med antibiotika eller andra lämpliga åtgärder bidra till att lindra den torra och återställa saliv körtlarna till en rättvis nivå på produktionen.

Vissa behandlingar och terapier att orsakerna till muntorrhet. Strålbehandling kan inverka negativt på funktionen hos saliv körtlar om de utsätts för strålning. Några av de läkemedel som används vid kemoterapi faktiskt kan göra saliven tjockare, vilket kommer att skapa känslan av munnen är täckt med en torr substans. Ofta effekterna är tillfälliga och kommer att försvinna när behandlingen är avslutad.

En av orsakerna till muntorrhet som ibland är svårare att adressen är nervskador. När det finns trauma mot huvudet eller nacken som stör funktionen av nerver i området, kan spottkörtlarna inte få meddelandet att producera saliv. Beroende på skadans omfattning kan sjukdomen vara mer eller mindre permanent och kräver att de enskilda vidta åtgärder för att hålla munnen hydrerad på annat sätt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.