Vilka är de friskaste Grönsaker?

Medan alla grönsaker har positiva hälsoeffekter, vissa är särskilt hög i näringsvärde. De friskaste grönsaker är bra källa för vitaminer, mineraler och /eller antioxidanter. Antioxidanter skyddar kroppen mot sjukdom genom att bryta ner skadliga oxidanter eller fria radikaler som bildas i kroppen på grund av saker som icke-näringsriktig mat, stress och föroreningar. Vinter squash, mangold, sötpotatis, spenat, lök, grönkål, morötter, kål, brysselkål, broccoli, och kronärtskockor är några av de friskaste grönsaker.

Kronärtskockor ge antioxidant, Silymarin, som är tänkt att eventuellt skydda kroppen mot hudcancer. En medelstor kronärtskocka är endast 60 kalorier och kan ätas kokt med citronsaft. Broccoli kan också ätas kokt och smaksatt med citronsaft. Det är rik på näringsämnen som inkluderar vitamin A, vitamin C och kalcium.

A-vitamin hjälper kroppen att växa normalt från en cellulär nivå och är särskilt förknippas med bra ögon och reproduktiva systemet hälsa. Människan behöver att dricka livsmedel som innehåller C-vitamin eftersom, till skillnad från många andra djur och de flesta växter kan kroppen inte tillverka den. C-vitamin förhindrar en sjukdom som kallas skörbjugg som orsakar sjukdomar som mjuka tandkött, fläckar på huden, näsblödningar, och depression. Kalcium måste konsumeras dagligen för att hålla ben och tänder friska.

brysselkål anses en av de mest hälsosamma grönsaker eftersom de innehåller många näringsämnen som vitamin A, C-vitamin, kalcium, järn, fibrer och vitamin K . Järn är ett mineral som hjälper till att bilda röda blodkroppar liksom att flytta syre till celler i hela kroppen. Fiber hjälper till att ge korrekt eliminering av avfall från kroppen. K-vitamin hjälper till att korrekt blodets koagulering och benbildning genom att distribuera kalcium effektivt.

Kål är en av de hälsosammaste och en av de mest mångsidiga grönsaker eftersom det kan förberedas på många sätt. Bladen kan fyllas med ett ris och kött blandningen och bakade för att skapa en populär maträtt som kallas kål rullar . En sallad som kallas coleslaw kan tillverkas av rå strimlad vitkål. Vitkål är också bra skuren i kilar och ångade som grönsak sida skålen. Kål är hög på antioxidanter, vitamin A och vitamin C.

Morötter är en annan av de mest hälsosamma grönsaker som också är mångsidig. De kan skäras i runda skivor och kokt tärnat eller och blandas med kokta ärter. Morötter är också populära när hackad i stavar att äta rå för mellanmål. Morötter ger fibrer, vitamin A, vitamin K och betakaroten. Betakaroten har antioxidant egenskaper och omvandlas i kroppen till vitamin A.

Grönkål är en grönsak som har många näringsämnen som vitamin A, C-vitamin, fibrer, kalcium, mangan och kalium. Kalium är tänkt att sänka blodtrycket samt främja en sund nervfunktion och muskelkontroll. Mangan stärker ben och tänder och reglerar kalcium absorption. Hög på antioxidanter, lök är en av de mest hälsosamma grönsaker och kan ätas råa eller kokta för att ge smak till många rätter. Ett medium lök är bara 60 kalorier.

Spenat är bäst lätt ångkokta eller användas rå i sallader istället för sallad. Spenat är en av de mest hälsosamma grönsaker som innehåller mineraler magnesium och järn samt vitaminerna A, C och E. Vitamin E har antioxidant egenskaper och skyddar celler. Det är också tänkt att främja en sund blodkärlen.

Sötpotatis, Mangold, och vinter squash är fortfarande flera av de hälsosamma grönsaker. Sötpotatis är riklig i beta-karoten och innehåller även C-vitamin, fibrer, kalium, järn och kalcium. Mangold är packad med näringsämnen såsom vitamin A, vitamin C, Vitamin K, kalcium, kalium och fibrer. Sorter av vintersquash såsom ekollon, butternut och pumpa innehåller mycket C-vitamin, betakaroten, kalium och fibrer.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.