Vad vill Förhöjda trombocyter visar?

En grundläggande diagnostiskt verktyg som används av läkare för att hjälpa till att övervaka en patients hälsa är en komplett blodstatus (CBC), ett blodprov som mäter antalet röda och vita blodkroppar samt trombocyter. Trombocyter, som också kallas trombocyter, är den minsta beståndsdelen som produceras av benmärgen fann vävnad inne i skelettet där alla blodkroppar produceras. Trombocyter håller ihop, eller sammanlagt, och blodproppar form för att stoppa blödningar. Förhöjda trombocyter kan ange ett av två problem-reaktiv trombocytos eller väsentliga trombocytemi.

Om en patient har för få blodplättar, han eller hon riskerar kraftig blödning och blåmärken. Om en patient har förhöjda trombocyter, han eller hon kan bilda blodproppar alltför lätt och blockera blodflödet och orsaka livshotande problem som kan innefatta hjärtinfarkt, stroke eller lungemboli. Antalet trombocyter i en frisk patient varierar från 150. 000 till 400. 000 per mikroliter. När resultatet av ett trombocytantal överstiger detta belopp, att patienten bedöms ha förhöjda trombocyter.

reaktiv trombocytos, även kallad sekundär trombocytos är den vanligaste orsaken till förhöjda trombocyter. Denna störning sker som svar på andra sjukdomar eller besvär. Dessa kan vara kroniskt inflammatoriska tillstånd, akut infektion, vissa anemier, cancer och andra sjukdomar blod. I de flesta fall är effekterna av reaktiv trombocytos är lindriga och beslutsamhet när den underliggande sjukdom eller ett tillstånd är tillräckligt behandlad.

En mer allvarlig orsak till förhöjda trombocyter är viktigt trombocytemi (ET), även känd som primär trombocytemi. ET är en sjukdom som har sitt ursprung i benmärgen, vilket leder till en överproduktion av megakaryocyter, stora celler som bryter sig in i fragment som bildar trombocyter. Trombocyter som produceras av denna felaktiga mekanism fungerar inte alltid på ett normalt sätt. För patienten diagnosen reaktiv trombocytos måste titta på för problem orsakade av överskjutande levra sig, kan förhöjda trombocyter hos en patient med ET orsaka onormal blodproppsbildning eller blödning. Därför är det viktigt för en patient med förhöjda trombocyter att få rätt diagnos.

När en patient uppvisar ett förhöjt antal blodplättar, bör läkaren först avgöra om det villkoret är sekundära till någon annan sjukdom eller , vilket gör att diagnosen "reaktiv trombocytos. "Dessa patienter har i allmänhet trombocytvärden på mindre än en miljon per mikroliter. Om ingen annan utlösande tillstånd kan hittas, en benmärgsbiopsi utförs för att leta efter bevis för ET. Trombocytaggregation studier för att utvärdera möjligheten för trombocyter att levra sig är också förpliktas att identifiera avvikelser som kan tyda på en diagnos av ET.

När läkaren har fått alla resultat av tester, en diagnos av antingen reaktiv trombocytos eller väsentliga trombocytemi görs och patienten får rätt behandling. Behandling för reaktiv trombocytos är helt enkelt uppnås genom att ta itu med sjukdomar. Behandling av ET kan bestå av aspirin behandling och medicinering för att minska trombocyter. ET är inte botas, och sjukdomen ökar risken en liten andel av patienterna att utveckla akut leukemi och fibros i benmärgen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.