Vad orsakar magkramper?

magkramper definieras som smärtsamma sammandragningar av musklerna som förekommer i buken, mage eller tarm-området. Smärtan kan vara akut och plötsligt eller kronisk och gradvis. Buksmärta är ofta mindre, men i vissa fall kan återspegla ett allvarligt medicinskt tillstånd. Typiskt, magkramper ett symptom på något annat villkor, såsom diarré, laktosintolerans, gasbildning, förstoppning, kolik hos spädbarn, eller maginfluensa.

Kramper kan ibland kännas i buken, även när de uppstår från organ som är i närheten, men inte nödvändigtvis inom, i bukhålan. Detta kallas avses smärta, eftersom smärtan är hänskjutits till buken från en annan del av kroppen. Några exempel på denna typ av smärta är njure och stenar gallblåsan, som sträcker sig i buken.

Den kvinnliga organ, såsom äggstockarna och livmodern, ofta ansvarar för magkramper. Mensvärk åtfölja ofta månatliga menstruation, men även andra sjukdomar kan orsaka en liknande känsla. Endometrios uppstår när vävnad från livmodern är fördrivna, och kan orsaka smärtsamma magkramper. Uterin muskelknutor, godartade tumörer som förekommer i väggarna i livmodern och cystor på äggstockarna, vilka vanligen också godartade och visas på äggstockarna, finns två huvudsakliga orsaker till kramper i buken hos kvinnor.

Andra möjliga orsaker till magkramper omfatta colon irritabile (IBS), magsår, diverticular sjukdom eller divertikulit, tarmobstruktion, födoämnesallergier eller förgiftning, bråck, urinvägsinfektioner, pankreatit eller inflammerad bukspottkörtel, Crohns sjukdom, eller ulcerös kolit. Dessa är alla allvarliga medicinska tillstånd, och en läkare bör rådfrågas om det finns bevis för något av dessa problem. Om magkramper kvarstår längre än några dagar, kanske en av dessa villkor vara boven i dramat.

Vissa former av cancer kan också orsaka magkramper, såsom lever, tjocktarm, äggstockarna, mage och pankreascancer . Dessa är allvarliga tillstånd, men mer ovanligt än andra orsaker. Andra ovanliga orsaker till kramper omfatta somatisering sjukdom, som är en känslomässig störning som orsakar buksmärtor och STREP halsen på barn.

I sällsynta fall kan magkramper vara en indikation på en medicinsk nödsituation. Om en inflammerad orgel sprickor i buken, detta kan orsaka extrem smärta liknar kramper, en mage som är hård vid beröring, och brukar åtföljas av en feber. Detta är oftast blindtarmsinflammation, men kan även orsakas av bristning av andra organ. Om något av dessa symtom kan påvisas, kontakta läkare omedelbart.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.