Vad orsakar gulsot hos nyfödda?

Gulsot hos nyfödda barn är en mycket vanlig sak, och oftast är det inte ett svårt problem som kräver någon behandling. Med detta sagt, en läkare alltid bör ta upp några frågor eller funderingar om en nyfödd utveckla gulsot. Även om detta kan inte göra mer än att underlätta föräldrarnas sinne, ibland gulsot hos nyfödda barn kan tyda på mer allvarliga sjukdomar som behöver behandling.

När barn föds, är deras lever inte för att bryta ner en biprodukt av röda blodkroppar, som kallas bilirubin. Det kan ta några veckor eller till och med några månader för levern att mogna nog att bryta ner bilirubin väl, men under tiden skapar fritt svävande bilirubin gulfärgning av hud och ofta ögonvitorna. Det är ofta mest uppenbara först i ett barn ansikte, och kan förekomma som helst från strax efter födseln till ungefär en vecka efter ett barn har fötts. Du kan också notera den gulaktiga färgen om du trycker ner på spädbarn huden under några sekunder. Om huden fortfarande är gul, till exempel på pannan eller på barnets näsa, han eller hon kan ha gulsot.

gulsot hos nyfödda barn som beskrivs i föregående stycke kallas fysiologisk gulsot . Det är vanligtvis inte anledning till oro, och de flesta föräldrar kommer att märka det inom några dagar efter ett barns födelse. Ungefär hälften av fullgångna nyfödda barn få en viss grad av fysiologisk gulsot och andelen ännu högre hos nyfödda som föds för tidigt.

Det finns andra orsaker till gulsot, som inte är lika godartade. En mycket grov födelse, som har orsakat blåmärken på ett barn eller stora hematom, kan orsaka gulsot inom de första 24 timmarna efter födseln. Gulsot så tidigt kan också tyda på infektion eller RH oförenlighet. De två senare är allvarliga frågor som måste uppmärksammas av läkare direkt. Vanligtvis barn undersöks före utskrivning från sjukhuset, men en del kvinnor lämnar innan 24 timmar har gått från deras barns födelse. Det är en bra idé att vara vaksamma om du ser gulsot hos nyfödda under de första 24 timmarna, och att få barnet tillbaka till läkare eller sjukhus för undersökning.

Om du noterar gulsot hos nyfödda barn som är i andra veckan i livet, där gula inte har förekommit tidigare, vilket också kan tyda på ett problem. Det kan indikera infektion, problem med lever, vissa ärftliga blodsjukdomar, eller brist på vissa viktiga enzymer. När en nyfödd inte varit smittad med gulsot fram till dess är det viktigt att kontakta din läkare om detta nya symptom, som tester kan krävas för att fastställa orsaken.

Du bör skilja mellan gulsot hos nyfödda barn som började när de var några dagar gammal, och gulsot som börjar när de är två veckor gamla. I många fall kvarstår benign fysiologiska gulsot i flera veckor, särskilt om du ammar. Detta betyder inte amning är dåligt, eller att gulsot som varar några veckor kan skada ditt barn. Det bör ändå nämnas att en läkare, men observera att amningsperioden är mer benägna att utveckla gulsot och att gulsot av denna typ kan vara flera veckor.

Behandling av gulsot hos nyfödda barn till stor del beror på orsak. Om ett barn har haft allvarliga blåmärken, ibland en blodtransfusion är nödvändig. En annan behandling som är gemensamt är ljusterapi, som hjälper till att bryta ner bilirubin i huden nivå. När gulsot är mer uttalad, men godartad kan föräldrar gå hem från sjukhuset med en bili filt, en liten filt med ljus att barnet är swaddled i flera timmar om dagen för att hjälpa till med denna uppdelning. Andra typer av gulsot kan kräva olika behandling, och i många fall milda fysiologiska gulsot hos nyfödda kräver ingen behandling.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.