Vad gör en Drug’s Half-Life Mean?

ett läkemedels halveringstid bestäms genom att ta reda på hur lång tid det tar ett läkemedel eller läkemedel skall tas bort från blodplasma av hälften av dess styrka. Läkemedlets halveringstid mäts vanligtvis genom att studera hur läkemedel bryts ner när de ges via injektion eller intravenöst dropp. Teoretiskt kan en dos av ett läkemedel som ges som injektion eller genom en intravenös (IV) linje mätas genom att titta på blodet för att se när läkemedlet har nått halv styrka.

Det finns vissa läkemedel som har notoriskt kort halveringstid, vilket innebär att kroppen eliminerar dem och reducerar dem i styrka mycket snabbt. Dessa omfattar många över disk smärtstillande och mediciner som används som lugnande medel som bensodiazepiner. I själva verket ibland en kort halveringstid kan vara ett problem när man tar saker som Valium ® eller Xanax ®. Dessa kan tillfälligt främja en känsla av lugn, men den känslan kan bära upp mycket snabbt. Detta kan göra det nödvändigt att ta mer av ett läkemedel än vad som verkligen rekommenderas.

Andra gånger ett läkemedels halveringstid är relativt lång, vilket innebär att det kan stanna i kroppen under en mycket lång tid utan att väsentligen minska i styrka. Vissa blodförtunnande medel som warfarin (Waran ®) har lång halveringstid. Detta kan få medicinsk betydelse om en person behöver ha någon typ av operation. Eftersom warfarin tunnar blodet och minskar blodets förmåga att levra sig, kan folk ta detta läkemedel måste sluta ta det flera dagar innan en operation för att minska risken för alltför stora blödningar under en operation.

Det finns en särskild formel att fastställa ett läkemedels halveringstid, uttryckt i ton (1 /2) eller tiden det tar att minska styrkan med en halv. Två viktiga saker som forskare tittar på för att avgöra ett läkemedels halveringstid är distributionsvolym och clearance. Clearance kan definieras som kroppens avlägsnande av medicinering från blodplasma. Distributionsvolymen refererar till hur drogen får spridas till andra delar av kroppen.

Ett annat viktigt begrepp när man överväger ett läkemedels halveringstid är biotillgängligheten. Detta är storleken på en medicin (eller någon substans) som är tillgänglig för användning i kroppen. När vi tar orala läkemedel som de måste passera genom magen först, så de är lika starka när de kommer till vårt blodomlopp, och en kort halveringstid kan betyda att vi använder väldigt lite av ett läkemedel om det redan nära halv styrka när det kommer till vårt blodomlopp. Förståelse biotillgängligheten av oralt läkemedel och ett läkemedels halveringstid kan hjälpa farmaceuter och läkare bestämma lämplig dos av medicinen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.