Vad är psykosexuella utvecklingen?

Psykosexuell utveckling är en teori krediteras Sigmund Freud, en neurolog som blev känd för sina psykologiska teorier. Enligt Freud en persons upplevelser i tidig ålder drastiskt påverka både hans personlighet och hans framtida åtgärder. Freuds psykosexuella utvecklingen teori fokuserar på psykosexuella stadier, där varje fokuserar på en viss del av kroppen kan producera behaglig eller trevlig känslor, och varje spelar en roll i utvecklingen av könsdriften. Freud hävdade att sexuella instinkt var det viktigaste inflytandet på personligheten. Han hävdade denna instinkt var närvarande när ett barn föddes och fortsatte att utvecklas genom psykosexuella stadier.

psykosexuella utvecklingen teorin inte fokuserar enbart på njutbara känslor, det anser även de konflikter som kan uppstå från att uppleva dessa känslor. Freud trodde att upptagningar skulle utvecklas om dessa konflikter inte löstes tillräckligt länge. I ett sådant fall, barnets psykiska energin, kallad libido, skulle bli så intrasslad i hanteringen av ett stadium som liten skulle vara kvar för att hantera de konflikter och utmaningar i nästa stadium. Han trodde också att överflöd skulle orsaka ett barn att vara ovilliga att gå vidare och under-indulgence skulle lämna barnet behövande. Svårigheter att något led kan leda till viss personlighet egenskaper.

muntliga delen av psykosexuella utvecklingen börjar vid födseln och fortsätter fram till år ett. Det är inriktat på munnen, och glädjande upplevelser av detta skede omfatta suga, äta och bita, medan en utmaning med denna etapp är avvänjningen. Om en person hade olösta problem under detta skede trodde Freud han skulle vara alltför optimistisk, lättlurad, beroende, passiva, fientlig, aggressiv eller sarkastisk som en vuxen.

Nästa är det anala stadiet, som sträcker sig från ett års ålder till ålder tre och fokuserar på anus. Freud trodde att tillfredsställa detta skede kom från att trycka ut och hålla i avföring, medan potträning var utmaningen. Han hävdade olösta konflikter i detta skede kan orsaka ett barn att bli alltför prydliga, stela, envis, stökigt, eller rebellisk.

falliska stadiet sträcker sig från tre år till fem eller sex år och koncentrerar sig på de könsorgan. Sexuell nyfikenhet och onani är glädjande erfarenheter av detta stadium och oidipala konflikt, som är markerad med ett barns kärlek till det motsatta könet förälder och önskan att ersätta samma kön förälder, är utmaningen. Enligt Freud, växande i vuxen ålder med ouppfyllda utmaningar från detta skede skulle kunna orsaka en person att bli alltför kyska, promiskuösa, fåfäng, flirtig, eller prideful.

I latens led från fem eller sex fram till puberteten, den libido intressen är mindre framträdande, och barn upplever sexuella lugn. Det finns ingen del av kroppen i samband med detta stadium, och barn blir mer intresserade av fritidsintressen, vänner och till och med skolan. Den genitala stadiet tar över från puberteten och framåt, och människor skall utveckla nya sexuella intressen och delta i mogna relationer. Eftersom Freud trodde de flesta personlighetsdrag utvecklades tidigt i livet, dessa stadier inte förknippas med speciell personlighet egenskaper. Utmaningar kan förekomma under dessa stadier som en följd av olösta konflikter i andra stadier, dock.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.